- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Више од десет земаља жели да повећа учешће у ШОС, активно се разматра захтев Белорусије за чланство

© МИД России / Уђи у базу фотографијаСедница Савета министара спољних послова земаља чланица ШОС у Ташкенту
Седница Савета министара спољних послова земаља чланица ШОС у Ташкенту - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
Пратите нас
Једанаест земаља планира да повећа ниво свог учешћа у Шангајској организацији за сарадњу (ШОС), изјавио је вршилац дужности министра спољних послова Узбекистана Владимир Норов.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Једна од важних тачака нашег састанка била су питања ширења ШОС. Министри су размотрили постојеће пријаве од заинтересованих страна за добијање статуса државе чланице, посматрача и партнера у дијалогу. Желео бих да истакнем да смо постигли значајан напредак по том питању“, рекао је Норов на брифингу након седнице.
Он је подсетио да је у оквиру предстојећег самита ШОС у Самарканду у септембру планирано потписивање меморандума о обавезама Ирана, „које отвара директан пут ка пуноправном чланству ове земље у организацији“.
Норов је саопштио да се на самиту очекује потписивање докумената којима ће се Египту, Катару и Саудијској Арабији дати статус партнера у дијалогу у ШОС-у.
„Министри су подржали пријаве Бахреина и Малдива за добијање статуса партнера у дијалогу ШОС-а. Одговарајућа решења биће потписана током седнице савета лидера у Самарканду“, прецизирао је Норов.
Како је додао, стране активно разматрају пријаву Белорусије за добијање пуноправног чланства у организацији.
Норов је истакао да чланице организације морају да разраде консолидован приступ питању о давању статуса посматрача при ШОС Азербејџану, Јерменији, Камбоџи и Непалу.
Шангајска организација за сарадњу је евроазијска политичка, економска и безбедносна организација основана 2001. године у Шангају од стране лидера Кине, Казахстана, Киргистана, Русије, Таџикистана и Узбекистана. Изузев Узбекстана, све остале државе су биле чланице Шангајске петорке (основане 1996), а након пријема Узбекистана 2001. организација је добила садашње име. Индија и Пакистан придружили су се организацији 2017. године. На самиту ШОС у Душанбеу у септембру 2011. године започета је процедура пријема Ирана у организацију и пружања статуса партнера у дијалогу Египта, Катара и Саудијске Арабије. Белорусија је ове године поднела званичан захтев за приступање ШОС у својству пуноправног члана.
Самит ШОС одржаће се у септембру 2022. године у Самарканду.
Руске рубље и амерички долари - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
РУСИЈА
Лавров: Свака земља ШОС-а ће самостално одлучивати о дедоларизацији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала