Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: Курти жели да истисне државу Србију са Косова и Метохије, Вучић разговарао са Србима

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICПетар Петковић
Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели да истисне постојање државе Србије на простору Косова и Метохије.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Куртија не интересује споразум, ни улазно-излазни документи, њега интересује укидање српских личних карата Срба који имају пребивалиште на Косову и Метохији, јер жели да истисне постојање државе Србије на простору КиМ“, истакао је Петковић на ванредној конференцији за медије поводом најаве одлуке Приштине да 1. августа примени, како су навели, реципрочне мере о личним картама и пререгистрацији таблица.
Он је навео и да Куртија такође не занимају регистарске таблице, већ да укине КМ таблице које издаје Република Србија за простор Косова и Метохије.
Срби неће да изврше пререгистрацију таблица, јер не желе да живе у лажној држави, већ желе да имају институције своје државе на северу Косова, а одлуке Приштине су супротне свим досадашњим споразумима, указао је Петковић.
Он је додао да је јасно да Курти покретањем споразума из 2011. године крши већ стечена права, и истакао да тако и Срби имају право да сами примене Бриселски споразум из 2013. године и формирају Заједницу српских општина.
Курти жели да уруши дијалог и изазове кризу, рекао је Петковић и позвао земље Квинте да уразуме и зауставе Приштину са применом ових противправних једностраних потеза, јер последице могу бити несагледиве, а највећа одговорност је на њима, пренео је Танјуг.
Петковић је поручио да ће одговорност за нове потезе Приштине бити на државама Квинте (САД, Велика Британија, Француска, Немачка, Италија) које су, каже, очигледно највише укључене у процесе на Западном Балкану.
Он је додао и да је председник Србије Александар Вучић обавио консултације са представницима Срба са Косова и Метохије и да ће се тим поводом обратити сутра у 10.00 сати и такође позвати земље Квинте да утичу на Приштину да се уразуми.
Према речима Петковића, када је реч о одлукама о личним картама и таблицама, Курти се најгласније позива на Споразум о слободном кретању из 2011. године који су у Бриселу потписали Борко Стефановић и Едита Тахири. Тим споразумом, како је појаснио, уводе се и признају косовске личне карте, косовске возачке дозволе, као и чињеница да се говори о две стране.
Напоменуо је да се Курти позива на тачку 3 споразума о слободи кретања и наводи да се у тој тачки каже да свака страна може применити систем уз које ће личне карте бити излазно-узлазни документ за становнике друге стране које желе да транзитно путују у трећу земљу.
„Уведено је и све оно што је касније представљено од стране албанских власти и служило као притисак на Београд, посебно на Србе на КиМ, посебно када се ради о личним картама и РКС таблицама које су статусно неутралне“, казао је Петковић.
Додао је да иако овај споразум доноси много проблема, оно што сигурно не пише у њему то је да се питање улазно-излазних докумената које се издају за становнике друге стране односи конкретно на Србе који живе на простору КиМ.
„Курти се сетио да после 11 година крене у примену споразума о слободи кретања тако што ће и приштинска страна сада да издаје улазно-излазни документ који наша страна издаје више од 11 година“, истакао је Петковић и указао да се тачка 3 искључиво односи на грађане Србије који живе у централној Србији, а не и на грађане Србије који живе на КиМ.
Како каже, Споразумом је предвиђено да сви који имају возила и живе на КиМ могу да пререгиструју возила на КМ табле и РКС табле — статусно неутралне, које су биле ограничене на пет година, па им је важење продужено на још пет година 2016. године.
„Остављена је могућност да Срби могу да бирају између РКС и КС таблица. Када смо успели да се изборимо, Приштина је једнострано донела одлуку годину дана раније да укине КС таблице и ми смо реаговали. Укидање КС таблица не оставља могућност Србима да бирају између РКС и КС таблица“, указао је Петковић.
Никола Селаковић - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
СРБИЈА
Селаковић: Албанци припремају пакао на Косову и Метохији
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
СРБИЈА
Курти поново на српском позива на пререгистрацију аутомобила
Косово застава и градилиште - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
СРБИЈА
Приштина: Од 1. августа не важе српска документа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала