- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Предатор из доба јуре: Откривени остаци несвакидашњих морских животиња /фото/

CC BY 2.0 / Flickr/Brad Flickinger / Археолошка ископавања
Археолошка ископавања - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
Пратите нас
На фарми у Енглеској пронађени су фосили стари 183 милиона година. Током ископавања извађено је око 180 фосила, а истакнути примерак била је тродимензионално очувана рибља глава која је припадала Pachycormus, изумрлом роду риба.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

На периферији Глостершира у Котсволдсу, испод земље која је прекривена пашњацима, истраживачи су недавно открили фосилизоване остатке риба, џиновских морских рептила ихтиосауруса, лигњи, инсеката и других древних животиња које датирају из раног периода јуре.
Током ископавања извађено је око 180 фосила, а истакнути примерак била је тродимензионално очувана рибља глава која је припадала Pachycormus, изумрлом роду риба.
Фосил, који су истраживачи пронашли утиснут је у комад кречњака који је вирио из глиновитог тла. Фосил је добро очуван, а у њему су сачувана мека ткива рибе.
Глава и тело рибе били су позиционирани као 3-де пројекција, па истраживачи нису могли налаз фосила да упореде са било којим претходним налазом.
„Најсличнији са којим смо могли да упоредимо пронађени фосил био је Big Mouth Billy Bass“, рекао је Невил Холингворт, теренски геолог са Универзитета у Бирмингему који је и открио локацију фосила са својом супругом Сели, препаратором фосила и координатором ископавања.
Очна јабучица и дупља су добро очувани, а сачувани су у више димензија, па изгледа као да риба „скаче из стене“.
„Никада раније нисам видела тако нешто. Виде се крљушт, кожа, кичма, очна јабучица је и даље ту“, истакла је Сели Холингворт.
Некада је овај регион Велике Британије био потпуно потопљен плитким тропским морем, а седименти су вероватно помогли у очувању фосила.
„Када су рибе умрле, потонуле су на морско дно. Локација указује да је било врло мало или нимало ископавања на овим подручјима, па су фосили затрпани седиментима одмах по паду на дно. Тако су остали прекривени седиментима и заштићени“, рекао је специјалиста за фосилне морске рептиле Дин Ломакс, гостујући научник са Универзитета у Манчестеру у Великој Британији и члан групе за ископавања, преноси РТС.
Археолошко налазиште смештено је у урбаном делу овог насеља, покушаја бесправне градње на њему било је и деведесетих година прошлог века. - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
СРБИЈА
Запањујућа вест која је остала „испод радара“: Језиви јавашлук за који смо криви само – ми!
Арехеологија – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Натоунија: Археолози пронашли давно изгубљени град /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала