- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Рат живаца председника и владе у Црној Гори због Темељног уговора, Мило прети празном пушком

© Tanjug / AP Photo/Risto BozovicМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
Пратите нас
Поруке председника Црне Горе Мила Ђукановића да ће срушити Владу Дритана Абазовића уколико потпише Темељни уговор са СПЦ су празне претње, сматрају саговорници Спутњика, који су уверени да у парламенту неће бити већине за обарање владе.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У последњим медијским иступима предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, уједно и предсједник ДПС-а, пријети да ће срушити владу Дритана Абазовића ако потпише Темељни уговор са Српском православном црквом. Абазовић самоувјерено одговара да ће тај посао бити завршен и да се не боји пријетњи Ђукановића.
Владимир Павићевић, савјетник потпредсједника Владе Црне Горе Владимира Јоковића, каже за Спутњик да је Темељни уговор завршена ствар, и да је преостало да се у августу тај уговор и потпише.

Празне претње Ђукановића

Павићевић тврди да Ђукановић у Скупштини Црне Горе нема расположену већину за рушење Абазовићеве владе због потписивања Темељног угвора са Српском православном црквом.
„Да та већина постоји Мило би покренуо питање повјерења Влади још прије три седмице када је на сједници Владе Темељни уговор и усвојен. Иначе, Милов ауторитет у црногорској политици више не постоји. Њега више не слушају ни његови у ДПС-у, тако да ни његови интервјуи немају неку посебну тежину. Моје је очекивање да ће ова влада наставити да ради и да ћемо највјероватније ићи на парламентарне и на редовне изборе за предсједника државе 17. априла идуће године“, каже Павићевић за Спутњик.
„Што се тиче Милових изјава, његова љутња не изненађује. Он Дритану пријети судовима зато што се Мило плаши суда. Милова политика мржње је поражена и то је са становишта интереса грађана Црне Горе права ствар“, истиче Павићевић.

Опипавање живаца

Аналитичар Предраг Дрецун каже за Спутњик да и Абазовић и Ђукановић воде психолошки рат преко медија и опипавају живце један другоме.
„Импресионира самоувјереност код Абазовића, то је примјетно, вјероватно је црпи из међународне подршке коју добија. Поготово ова његова синоћна изјава, која је одговор на пријетњу Ђукановића да ће срушити Владу ако се потпише Темељни уговор, када Дритан поручује да Влада може пасти, али да свако сноси одговорност за своје поступке. Ђукановић покушава да дјелује самоувјерено, али у њему се боре двије силе, једна је његова рационалност као политичара који је свјестан става међународне заједнице и који је за компромис, друга сила је та што је он предсједник партије, који је под притиском јастребова из своје партије, али и под притиском политичке конкуренције, која ће мање изгубити ако се сруши Дританова влада, неголи што би ДПС изгубио“, закључује Дрецун.
Дрецун поручује да вјерује да ће прије бити потписан Темељни уговор са СПЦ, него што ће пасти Абазовићева влада.
Темељни уговор између Црне Горе и СПЦ усвојен је на седници Владе у Подгорици 8. јула, а премијер Абазовић је изјавио да би могао бити потписан у августу, након што сви још једном доставе мишљење о том документу.
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
РЕГИОН
Абазовић: Темељни уговор би могао бити потписан у августу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала