Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вукови сеју страх у српском селу: „Искочио је испред мене на десет метара“

CC0 / Unsplash/Thomas Bonometti / Чопор вукова
Чопор вукова - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
Пратите нас
Мештани планинског села Дулене код Крагујевца жале се да су им се у крају појавили вукови, да нападају и даве овце, чак и дању. Чекају накнаду штете од осигурања, што се одужило, па кажу, ако им неко не помогне, мораће да продају уматичена стада, од којих углавном живе.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Дулене је место лепо за око, али сурово за живот. У непрегледним пространствима шума подно Гледићких планина, однедавно, нови станари - вукови сеју страх, међу стоком и људима.
„Овце су пасле у воћњаку, она је пасла поред саме врзине. Он је њу само ћапио и извукао из врзине, а после три дана видео сам тог вука, искочио је испред мене на десет метара“, прича Драган Марковић из Дулена код Крагујевца, преноси РТС.
У селу Дулене и околним местима, последњих месеци, страдало је више десетина оваца и јагњади.
„Ту једну ноћ их нисам затворио, рекох ту је штала, близу, кад они збрисани“, жали се Петар Марковић.
Драган Мијајловић моли надлежне органе да им помогну.
„Проблем ће да буде за нас, кад буду почели зимус нас да пресрећу“, упозорава Мијајловић.
А проблем је и наплата штете, па је мештани нису ни пријавили ловачком удружењу. Да би је добили, треба да испуне прописане мере за спречавање штете од дивљачи и записником ветеринара докажу да је штету причинио вук.
На терен излази комисија у којој је и ловни инспектор, па се сва документација шаље осигуравајућој кући, која има последњу реч.
Процедура за надокнаду штете је компликована. Па како онда да вукови буду сити, а овце на броју?
„Вук се лови од 1. јула до 31. марта. А, са друге стране, значи да имамо и помоћ пастира, да буду уз стадо, да имају пса, да обезбеде своје торове. И тако ћемо једино доћи до неког решења“, сматра Милош Максимовић, управник ловишта ЛУ „Шумадија“ Крагујевац.
Ловачко удружење "Шумадија", које газдује земљиштем од 67.000 хектара, добило је сагласност ресорног министарства за одстрел три вука. Колико ће оваца до тада остати на Гледићким пашњацима, питају се забринути мештани.
Вукови - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
РЕГИОН
Хрватским селом хара 200 вукова: Нападају близу кућа усред дана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала