- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Непроцењиво благо извађено из мора после три века /фото/

CC BY-SA 2.0 / Flickr / U.S. Pacific Fleet / Ронилачки тимови америчке морнарице намештају подводне каблове
Ронилачки тимови америчке морнарице намештају подводне каблове - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2022
Пратите нас
Поморски археолози открили су непроцењиво благо које је давно изгубљено испод таласа мора код Бахама.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Шпанска галија крцата благом, која је потонула код обале Бахама 1656. године, до сада је била сан археолога широм света, али је најновија експедиција успела пронађе делић непроцењивог товара.
Амајлије и огрлице украшене драгим камењем, златни ланци и новчићи непроцењиве вредности коначно су после три и по века извађени са дна мора.
Галија „Nuestra Señora de las Maravillas“ је потонула око 70 километара далеко од западне обале Бахама, али је благо из ње завршило расуто километрима далеко од места где ју је море прогутало.
Организација „Allen Exploration“, у сарадњи са бахамским и америчким археолозима и рониоцима, добила је од владе Бахама дозволу да у научне сврхе истражи олупину и све што пронађе биће изложено у новом музеју те острвске државе.
Златни филигрански ланац за бројним мотивима је један од откривених предмета који указују на то да је товар био намењен изузетно богатим аристократама, а врло могуће и високим слојевима племства.
Ту је и огрлица са златном амајлијом крста Светог Јакова који су носили ходочасници у Галицију. Проналазак је такође повезан са војно-религијским витешким редом Светог Јакова, чији су чланови штитили ходочаснике и учествовали у шпанској поморској трговини.
Пронађен је још један сличан комад са мотивом крста Светог Јакова, али на великом зеленом овалном смарагду око којег је још 12 мањих четвртастих смарагда који можда симболизују 12 апостола.
Велика количина смарагда и аметиста ископаних у Колумбији такође је откривена и пружа доказе о илегалној трговини, јер никада нису били уписани у бродски манифест.
Галија је из Хаване била на путу ка Шпанији и преносила је благо из Америке за аристократе. Осим тога, на себи је имала и непријављене предмете као и товар драгоцености који је спасен са друге галије која је потонула код обале Еквадора.
Међутим, 4. јануара 1656, брод је потпунио и услед грешке у навигацији упловио у плићу воду где је ударио у подводни гребен. Само 45 од 650 људи на њему је преживело, а многе који су завршили у води појеле су ајкуле, пише РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала