- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта се дешава у телу ако сваког дана једемо сладолед

CC0 / / Сладолед
Сладолед - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2022
Пратите нас
Многима омиљена летња посластица може имати неколико ефеката на наше здравље ако се конзумира сваког дана.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Чим крену високе температуре, многима је сладолед омиљени начин расхлађивања. Али, шта се све дешава у нашем организму ако га конзумирамо сваког дана?

1. Може помоћи у изградњи мишића у неким околностима

Тренер познатих личности и нутрициониста Џеј Кардиело за „Мен’с Џурнал“ рекао је да шећери у сладоледу могу помоћи у изградњи мишића и спречавању разградње протеина подстицањем инсулина на велики скок, пишу Новости.
„Сладолед може бити користан и до два сата након тренинга“, сматра он.
Хирург Кристи Фан верује да има истине у томе да је сладолед добар за опоравак након вежбања, али упозорава да то има везе са интензитетом тренинга:
„Кључно питање је колико сте напорно вежбали? Ако не вежбате довољно, а једете сладолед сваког дана, то се неће добро одразити на вашу форму“, поручује лекар, пишу Новости.

2. Може се негативно одразити на сан

Стручњаци сматрају да ову врсту посластице не треба конзумирати у вечерњим сатима. Истраживање објављено у часопису „Џурнал оф слеп медисин“ дошло је до закључка да храна богата засићеним масним киселинама и са мало влакана може довести до слабијег квалитета сна и ноћних мора.
Конзумација хране са високим садржајем шећера, нарочито ноћу, може пореметити квалитет сна.

3. Негативно утиче на расположење

Овај ефекат повезан је са објашњењем претходног - храна која садржи доста масти није идеална опција за мозак. Више истраживања открило је позитивну корелацију између хране са високим уделом рафинисаних шећера и ослабљеним функцијама мозга. Чак може доћи до погоршања симптома поремећаја расположења попут депресије, сматра др Ева Селуб, која је о томе писала на харвардском блогу о здрављу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала