- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски послодавци позивају на обнову испорука гаса преко „Гаспрома“

CC0 / Unsplash/Mykola Makhlai / Плин
Плин - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Пратите нас
Асоцијација организације бугарских послодаваца још једном је позвала да се обнове испоруке гаса преко „Гаспрома“ у складу са уговором који важи до краја године. У саопштењу Асоцијација скреће пажњу на то да плаћање испорука по шеми коју захтева Русија неће довести до повећања њихове цене, већ да ће их испоруке америчког гаса коштати тоструко више.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Свим разумним и објективним људима је више него јасно да обнављање испорука према нашем важећем уговору са руском страном нема алтернативу. Свима је јасно да је повећање цене услед конверзије од 11 одсто отворена лаж – нема речи о повећању ни за цент! Ако Влада није у току како се одвија конверзија, нека консултује колеге у Италији, Немачкој, Француској, Аустрији, Словачкој и Мађарској“, наводи се у саопштењу.

Организација је такође прокоментарисала и недавну изјаву бившег бугарског премијера Кирила Петкова о споразумима о испоруци седам танкера са америчким течним нафтним гасом од октобра до априла. Из Организације је саопштено да је тренутно потврђена испорука само три танкера за ову годину и да они могу да покрију само половину тог обима који за сада недостаје Бугарској.
Поред тога, не постоји неопходна инфраструктура за пребацивање гаса. Према наводима од раније, поред америчког, Бугарска је добила испоруке и азербејџанског гаса, али и поред тога, Софија се суочава са дефицитом плавог горива.

„Чак иако неким чудом гас дође у Бугарску, биће за 35-40 одсто скупљи од гаса према споразуму са ‘Гаспром експорт’. А ако се на то додају пенали које ћемо платити по члану ‘узми или плати’ из нашег уговора са ‘Гаспром експорт’, тај гас ће нас коштати троструко скупље од оног који имамо, али не преузимамо“, саопштено је из организације.

Раније је представник бугарске Асоцијације организација за снабдевање топлотном енергијом Кремен Георгијев изјавио да је могуће искључење грејања, ако на зиму не буде обезбеђена неопходна количина гаса.
„Гаспром“ је крајем априла обуставио испоруке гаса Бугарској након што је Софија одбила да плаћа гас по новој шеми у рубљама. Према речима премијера Бугарске, пре обуставе испорука „Гаспрома“, земља је била 90 одсто зависна од руског гаса. Притом, према речима стручњака, Бугарска све време и даље добија руски гас – али преко посредника и са ценом вишом до 40 одсто.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
РЕГИОН
Вице-премијерка Бугарске: Упозоравала сам да се не прекидају преговори са „Гаспромом“
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
РЕГИОН
Бугарски посланик: Наш вицепремијер спречио да добијамо руски гас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала