- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Вице-премијерка Бугарске: Упозоравала сам да се не прекидају преговори са „Гаспромом“

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Пратите нас
Бугарска социјалистичка партија којој је поверен последњи покушај формирања новог кабинета, обавестила је председника Румена Радева да неће предлагати кандидата за премијера и састав Владе. Лидер БСП Корнелија Нинова истакла је да не желе да сносе одговорност за енергетску кризу и да је упозоравала да се не прекидају преговори са „Гаспромом“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Подсетимо, социјалисти су били принуђени да одустану од шансе за формирање нове Владе, након што парламент није подржао њихов законодавни програм за наредних неколико месеци. Сада председник Бугарске треба да распусти Народну скупштину, именује нову службену владу и прогласи датум ванредних парламентарних избора.
На састанку са БСП, Радев је захвалио представницима партије на напорима поводом формирања Владе, и истакао да владајућа коалиција („Наставићемо промене“, БСП и „Демократска Бугарска“) оставља будућој службеној Влади „хаос у енергетици“.
„Криза у енергетици која може да прерасте у колапс у економији и друштвеном систему је најтеже наслеђе тренутне Владе, обратио се социјалистима Радев.
Након састанка, лидер БСП, вице-премијер и министар економије Корнелија Нинова саветовала је Радеву да своју критику усмери на адресу странке „Постоји такав народ“, која тренутно иступа као опозиција владајућој коалицији и има свог министра у Влади – министра енергетике Александра Николова.

„Одлуке у области енергетике доноси министар. Не желимо ни најмање да за њих сносимо одговорност, јер смо и ми и ја лично вишеструко упозоравали пре три месеца да се не прекидају преговори са ‘Гаспромом’. Саопштили смо то заједно са представницима индустрије још пре три месеца. Неопходно је наћи алтернативне добављаче, али ни у ком случају се не смеју прекидати преговори са ‘Гаспромом’“, изјавила је новинарима Нинова.

Она је позвала председника да се не ‘изговара наслеђем’, које оставља Влада, већ да именује министре који ће решити проблеме у енергетици.
Нинова се крајем априла, након обуставе испорука руског гаса састала са руководством пет највећих бугарских организација-послодаваца и апеловала да се обнове преговори са Гаспромом“, као и испоруке гаса. У јуну је потврдила да и даље стоји при томе.
Након јутрошњег састанка бугарског председника са БСП, Влада је објавила да се спрема да закључи споразум о испоруци америчког ТНГ у периоду од октобра до априла, при чему ће његова цена бити за 30 долара нижа од цене на европским тржиштима.
Амбасадорка Русије у Бугарској Елеонора Митрофанова , са своје стране, изјавила је да Москва спремна да обнови испоруке гаса Бугарској ако Софија буде желела.
Подсетимо, „Гаспром“ је крајем априла обавестио бугарску страну о прекиду испорука због одбијања Софије да плати по новој шеми. Премијер Кирил Петков је одлуку Русије назвао уценом и рекао да је влада одавно била спремна за такав сценарио. Петков је после обуставе испорука успео да се договори са једном америчком компанијом о испоруци два танкера течног природног гаса за јун, а Азербејџан испоручује Бугарској једну трећину потребне количине гаса.
О набавци преостале количине бугарска влада покушава да преговара са другим добављачима, али је за сада потребан обим обезбеђен само за август. Истовремено, Бугарска је, према речима самог премијера, свакодневно у контакту са „Гаспромом“ и тражи да се обнове испоруке под истим условима плаћања.
Гасно чвориште компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
РЕГИОН
Расправа у бугарском парламенту: Свеједно купујемо „тоталитарни“ руски гас, али преко посредника
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
РЕГИОН
Бугарски посланик: Наш вицепремијер спречио да добијамо руски гас
Новинари из Србије у обиласку рафинерије нафте у Омску, Русија - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
РУСИЈА
Бугарски посланик: Софија једноставно треба да прихвати услове „Гаспрома“, као и други
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала