- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Гутереш: Свет је на корак од нуклеарног уништења

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаГенерални секретар УН Антонио Гутереш
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Пратите нас
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је данас да је „човечанство за само један неспоразум и једну погрешну процену удаљено од нуклеарног уништења“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Гутереш је ово рекао на отварању дуго одлагане конференције на високом нивоу о ревизији значајног 50-годишњег споразума о неширењу нуклеарног наоружања (НПТ) с циљем да се коначно постигне да свет буде без нуклеарног оружја, преноси Танјуг писање агенције АП.
Генерални секретар УН је као ризике посебно навео украјинску кризу и претњу нуклеарним оружјем у сукобима на Блиском истоку и у Азији, два региона „која су на корак од катастрофе“ и указао да се састанак одржава „у критичном тренутку за наш колективни мир и безбедност“, у тренутку нуклеарне опасности невиђене још од врхунца Хладног рата.
Према његовим речима, конференција је „прилика да се донесу мере које ће помоћи да се избегне катастрофа и да се човечанство постави на нови пут без нуклеарног оружја“.
Гутереш је предочио да се скоро 13.000 комада нуклеарног оружја налази у арсеналима широм света, а земље које траже „лажну безбедност“ троше стотине милијарди долара на „оружје судњег дана“.
„Све ово догађа се у време када ризици од пролиферације расту, а механизми за спречавање ескалације слабе. Кризе са нуклеарним призвуком тињају од Блиског истока и Корејског полуострва до Украјине“, рекао је Гутереш.
Он је позвао учеснике конференције да хитно ојачају и реафирмишу 77-годишњи споразум против употребе нуклеарног оружја, да неуморно раде на елиминацији нуклеарног оружја са новим обавезама за смањење арсенала и да промовишу мирољубиву употребу нуклеарне технологије.
„Будуће генерације рачунају на вашу посвећеност да нас склоните са ивице понора. Ово је наш тренутак да се суочимо са овим фундаменталним тестом и једном заувек уклонимо претњу од нуклеарног уништења“, поручио је Гутереш учесницима конференције.
Председник САД Џозеф Бајден поручио је данас да су САД спремне да разговарају са Русијом о новом договору за контролу наоружања који би заменио Нови СТАРТ, али уколико Москва покаже да је спремна да настави тимски рад.
„Чак и на врхунцу Хладног рата САД и Совјетски Савез су били у стању да раде заједно на одржавању наше заједничке одговорности да се осигура стратешка стабилност“, поручио је Бајден и указао да и Кина такође има одговорност као држава са нуклеарним оружјем да се укључи у преговоре који ће „смањити ризик од погрешних процена“ и позабавити се дестабилизујућом војном динамиком.
У међувремену, први човек иранског сектора за атомске енергије Мохамед Еслами рекао је да је Иран увек понављао да је његов нуклеарни програм намењен само за цивилне сврхе.
Индија и Пакистан су нуклеарне силе које се нису придружиле НПТ, као и Северна Кореја, која је ратификовала споразум, али је касније објавила да се повлачи.
Верује се да Израел који није потписао споразум има нуклеарни арсенал, али он није то потврдио, нити негирао.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
РУСИЈА
Путин: У нуклеарном рату не може бити победника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала