- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Одлазак првог брода са житом из Одесе ─ позитиван догађај

© Sputnik / Михаил ВоскресенскийПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Пратите нас
Одлазак првог брода са житом из Украјине је позитиван догађај и пружа могућност да се тестира реализација Истанбулског споразума, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Што се тиче одласка првог брода – то је изузетно позитивно. Добра је могућност да се тестира ефикасност рада тих механизама који су договорени у оквиру Истанбулског споразума. Надамо се да ће све стране испунити све што је договорено“, истакао је Песков обраћајући се новинарима.

Први брод са житом напустио је украјинску луку Одесу у понедељак ујутру.
У Истанбулу су 22. јула потписани мултилатерални споразуми о укидању ограничења на испоруку руских производа за извоз и о помоћи Русије у извозу украјинског жита. Споразум који су потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке.
Министар одбране Турске Хулуси Акар објавио је 27. јула да је почео са радом координациони центар за жито у Истанбулу. Делатност центра чије седиште је на турском Универзитету Министарства одбране координисаће Уједињене нације. У саставу центра су представници Русије, Украјине, Турске и УН.
Уједињене нације су више пута саопштавале о прехрамбеној кризи због дефицита жита, а Запад је оптуживао Русију да спречава извоз украјинског жита на светска тржишта. Москва је категорички демантовала такве оптужбе.
 Почетак рада заједничког координационог центра за жито у Истанбулу. - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
РУСИЈА
Блумберг: 50 милиона тона жита могло би до краја године бити извезено из Русије и Украјине
Пшеница - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
РУСИЈА
Медији: Турска ће куповати украјинско жито испод цене
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала