- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Мишустин: Формирана управа Северног морског пута за организовање проласка бродова

© Sputnik / Александр Астафьев / Уђи у базу фотографијаПремијер Русије Михаил Мишустин
Премијер Русије Михаил Мишустин - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Пратите нас
Северни морски пут је посебно важан за Русију у условима санкционог притиска, када су ланци снабдевања поремећени, изјавио је руски премијер Михаил Мишустин.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Он је на састанку са потпредседницима истакао да Влада наставља да развија Северни морски пут као најважнији транспортни коридор од светског значаја.
„Преко њега се одвија основни део северних испорука, на светско тржиште се испоручују метали, енергенти и врши се транзит терета између Азије и Европе. При томе се он у потпуности налази у територијалним водама и искључивој економској зони Русије, што је посебно важно у условима спољних санкционих притисака, када су поремећени логистички ланци испорука производа“, рекао је Мишустин.
Он је додао да је ово поуздан поморски пут, који је веома тражен од стране бизниса и људи који живе на Арктику и Далеком истоку.
Шеф руске владе је подсетио да је председник наглашавао колико је важно контролисати несметано снабдевање становника и предузећа ових региона свиме што им је потребно.
„По налогу председника формира се главна управа Северног морског пута. Њен главни циљ биће организовање проласка бродова, укључујући и издавање и повлачење дозвола за ову делатност“, прецизирао је премијер.
Северни морски пут је главни морски пут у руском Арктику. Он пролази дуж северне обале Русије преко мора Северног леденог океана (Баренцовог, Карског и Лаптевског мора, Источно-Сибирског, Чукотског и Беринговог мора). Северни морски пут спаја европске и далекоисточне луке Русије, као и ушћа сибирских река у јединствени транспортни систем. Дужина му је 5,6 хиљада километара од мореуза Карска врата до залива Провиденије.
Караван бродова на траси Северног морског пута - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
РУСИЈА
Русија мења правила проласка страних бродова кроз Северни морски пут
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала