Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Административни прелаз Јариње - Sputnik Србија

Нормализован саобраћај на Јарињу, престала примена пропратних докумената на Мердару /фото/

Пратите нас
По налогу САД, Приштина је за 30 дана одложила примену одлуке о пререгистрацији возила и увођењу декларацијских листова уместо српских личних карата. После 26 сати отворен је прелаз Јариње, а на Мердару, где од данас саобраћај функционише нормално, престала је примена пропратних докумената.
У међувремену, Европска унија позвала је Београд и Приштину на састанак у Бриселу, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано и поручио да Унија пажљиво и са забринутошћу прати ситуацију на северу Косова.
Стано је у изјави за Танјуг рекао да позива умешане стране да остану мирне и поручио да морају да престану све "некоординисане и једностране акције", којима се угрожава стабилност и безбедност на терену и омета слобода кретања.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:39 01.08.2022
Престала примена пропратних докумената на Мердару
Убрзо после нормализације саобраћаја на Јарињу престала је примена пропратних докумената и на Мердару, јавио је јавни сервис.
19:51 01.08.2022
После 26 сати нормализован саобраћај на Јарињу /видео/
Репортер Спутњика Србија лично се уверио како изгледа процедура на административном прелазу Јариње, који је отворен након више од 24 сата блокаде.
Наш новинар је прешао овај прелаз са личном картом. Припадници полиције такозваног Косова рекли су да је процедура остала по старом - не издају се никаква документа уместо личне карте, а на регистарске таблице лепе се стикери.
Административни прелаз Јариње поново је проходан, колона камиона дуга је скоро километар, док путничка возила са обе стране прелаза несметано пролазе.
19:31 01.08.2022
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
СРБИЈА
Порука из Дечана: Не дестабилизују Срби Косово, већ они који тероришу српско становништво
18:38 01.08.2022
Петковић: Косовска полиција не дозвољава Горану Ракићу да пређе Јариње
Директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је данас да такозвана косовска полиција не дозвољава председнику Српске листе Горану Ракићу да пређе преко административног прелаза Јариње из Србије на Косово и Метохију.
Петковић је на свом налогу на Твитеру истакао да је о том, како је навео, скандалу, обавестио специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.
"Иако су барикаде уклоњене и путеви проходни, Куртијева полиција и даље блокира прелаз. О овом скандалу и кршењу договора сам обавестио и Мирослава Лајчака. Или имамо слободу кретања, или је немамо", написао је Петковић.
Ракић је раније данас у Београду са Петковићем учествовао на ванредној конференцији за новинаре, пренео је Танјуг.
18:02 01.08.2022
Група Албанаца изазвала опасну провокацију у општини Витина
Група Албанаца изазвала је данас опасну провокацију кад се око 15 часова провозала кроз мешовито српско насеље Врбовац у општини Витина машући заставама терористичке ОВК и уз звуке сирена, а Канцеларија за Косово и Метохију констатује да се то догодило у дану када је Аљбин Курти покушао да спроведе у дело своје противправне и једностране потезе којима је директно ударио на Србе на Косову и Метохији.
Нажалост, догађа се оно на шта Канцеларија за Косово и Метохију свакодневно упозорава, а то је да неодговорни и једнострани антисрпски потези и реторика Аљбина Куртија директно генеришу нападе на Србе који живе јужно од Ибра, оцена је Канцеларије за КиМ.
Из Канцеларије поручују да управо данашњи инцидент има за циљ да заплаши, онеспокоји Србе у овој мешовитој средини, али и да представља опасну претњу преосталом живљу и закључују да док се Србима на Косову и Метохији брани чак и да носе мајице с порукама „Нема предаје“ Албанци у покрајини дивљају са заставама терористичке ОВК и за то нико не сноси санкције, наводи се у саопштењу.
16:25 01.08.2022
На Јарињу се и даље чека иако су барикаде уклоњене /видео/
16:03 01.08.2022
Кфор пажљиво прати ситуацију на северу Космета
Кфор је саопштио да и данас пажљиво прати ситуацију на северу Косова и Метохије у сарадњи са локалним и међународним безбедносним организацијама.
"У складу са својим мандатом УН, Кфор остаје снажно посвећен безбедности, спреман да усвоји неопходне мере да би се очувала сигурност да би се очувала безбедност на Косову", објавио је Кфор на Твитеру.
У синоћњем саопштењу Кфор је оценио да је безбедносна ситуација на северу КиМ била напета, да је помно прати и да је спреман да интервенише ако стабилност буде угрожена, пренео је Танјуг.
15:41 01.08.2022
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
СРБИЈА
Петковић: Били на корак до сукоба, због Приштине, а не због Београда
15:34 01.08.2022
Овако изгледа потврда коју је Приштина била прописала као обавезну за улазак на Косово и Метохију
Потврда за улазак на Косово и Метохију коју је Приштина прописала ка обавезну од 1. 8. 2022. - Sputnik Србија
15:17 01.08.2022
Барикаде на Јарињу углавном уклоњене, још не иде саобраћај, јавља репортер "Спутњика Србија"
15:09 01.08.2022
Селаковић: Србија на дипломатски начин жели да реши питања са Приштином
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић након састанка са кипарским министром спољних послова Јанисом Касулидисом, истакао је да Србија на дипломатски начин покушава де реши сва отворена питања са Приштином.
Селаковић је нагласио да једностране акције Приштине не доприносе нормализацији односа.
„На дипломатски начин покушавамо да решимо сва питања која постоје између Београда и Приштине. Радимо на нормализацији комуникације и ситуације. Али није нормално, није прихватљиво предузимати једностране акције које нису наишле на осуду", рекао је Селаковић.
Селаковић је подсетио да косовски Срби нису могли да искористе своје гласачко право на референдуму 16. јануара ове године, као ни на председничким и парламентарним изборима 13. априла.
„Искористиц́у прилику само да напоменем да је нашем народу забрањено да учествује на референдуму 16. јануара ове године о изменама и допунама Устава Србије. Такође није могао да учествује на изборима 13. априла ове године“, истакао је министар спољних послова.
15:07 01.08.2022
Кфор: Пажљиво пратимо ситуацију на северу Косова, посвећени безбедности у оквиру УН мандата
14:40 01.08.2022
Руски сенатор Владимир Џабаров - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
РУСИЈА
Руски сенатор: Могли бисмо да испоручимо оружје Србији, ако то затражи
14:23 01.08.2022
Поводом актуелних дешавања на Косову и Метохији огласио се и председник Демократске народне партије Црне Горе и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић.
14:19 01.08.2022
Андрија Мандић: Српски народ на Косову и Метохији показао одлучност
Председник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић исказао је пуну солидарност српског народа из Црне Горе са сународницима на Косову и Метохији.
Видимо, рекао је Мандић, да приштинска администрација жели да кроз одлуку која је везана за таблице и личне карте и тај додатни притисак према грађанима српске националности, добије оно што јој је потребно у том својеврсном заокруживању државне независности а да истовремено није спремна да испуни ниједну од оних обавеза које је она преузела пред међународним фактором и пред становништвом.
„Добро је што се умешала америчка администрација и добро је што је та одлука померена месец дана, али није добро што смо имали такву врсту притиска. Мислим да је српски народ на Косову и Метохији показао одлучност и кроз окупљање на Косовској Митровици па и са узвраћањем на блокаду коју су направиле специјалне полицијске снаге из Приштине. Они су тиме послали поруку да не прихватају да буду асимиловани тако лако, или да буду протерани“, истакао је Мандић, гостујући на подгоричкој Првој тв.
Сигурно је, како наводи, да приштинска администрација ово никада не би урадила да нема подршку бар некога од стране великих сила.
„Овде се конкретно ради о некој од европских држава, јер видимо након потеза америчког амбасадора да се заустави насиље које је било планирано...", навео је Мандић, пренео је Танјуг.
14:16 01.08.2022
ЕУ позвала Београд и Приштину на састанак у Бриселу
Европска унија позвала је Београд и Приштину на састанак у Бриселу, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано и поручио да Унија пажљиво и са забринутошћу прати ситуацију на северу Косова.
Стано је у изјави за Танјуг рекао да позива умешане стране да остану мирне и поручио да морају да престану све "некоординисане и једностране акције", којима се угрожава стабилност и безбедност на терену и омета слобода кретања.
"Након што је Косово прихватило захтеве високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност (Жозепа) Бореља и САД да одложи планиране мере у вези са регистарским таблицама и личним картицама, уз услов да се уклоне све баријере, ЕУ је позвала обе стране да се састану у Бриселу да разговарају о путу ка напретку", рекао је Стано.
Он је истакао да се сва отворена питања морају решавати дијалогом, којим посредује ЕУ.
"Борељов предлог је био да се одложе мере о регистраским таблицама и личним картама и да се у међувремену одржи састанак у Бриселу како би се разговарало о путу ка напретку", рекао је Стано.
14:00 01.08.2022
14:00 01.08.2022
Српски члан Председништав БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
РЕГИОН
Додик: Неодговорни потези Куртија угрозили безбедност Срба на Косову и Метохији
13:48 01.08.2022
Александар Боцан-Харченко  - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
РУСИЈА
Боцан-Харченко: Ако буде крвопролића, Србија ће адекватно одговорити, одбранити се и победити
13:20 01.08.2022
Очекује се отварање прелаза Јариње
Колоне аутомобила формиране су са обе стране админинистративног прелаза Јариње, али прелаз још увек није отворен. Како сазнајемо, барикада у селу Рударе код Звечана још није до краја уклоњена. Проходна је само једна трака и док пут не буде у потпуности проходан, прелаз неће бити отворен.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала