- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Боцан-Харченко: Ако буде крвопролића, Србија ће адекватно одговорити, одбранити се и победити

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Боцан-Харченко
Александар Боцан-Харченко  - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Пратите нас
Запад намерно искривљује процену дешавања на Косову, а Европска Унија није у стању да ефикасно испуни улогу посредника, сматра амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и додаје да приштински лидери изазивају Србе на војни сценарио, а председник Александар Вучић је ставио до знања да неће дозволити да се понове догађаји из 2004. године.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Запад намерно површно извештава и не жели да открива суштину проблема који су настали његовом кривицом, или пре свега, кривицом Европске уније, која би, узгред речено, на основу резолуције Генералне скупштине Уједињених нација требало да испуњава улогу одговорног и поштеног посредника, али то не чини“, истакао је Боцан-Харченко у интревјуу за ТВ „Русија 24“.

Руски дипломата је нагласио да самопроглашена држава Косово покушава да испровоцира Србе на војни сценарио, али је председник Србије показао уздржаност и спремност на преговоре.

„Вучић је изнео своје ставове, изразио спремност да преговара, као и да се састане са представницима Приштине како би се ситуација решила. То је једна страна. Друга страна се огледа у оштрини коју је испољио, истакавши да он као лидер Србије неће допустити да се понове догађаји из 2004. године. Ако буде крвопролића, Србија ће адекватно одговорити, одбранити се и победити. Али, он се истовремено показао као заступник преговора, а не војног решења“, објаснио је амбасадор.

Приштинске власти изазивају Србе да примене силу

Дипломата је оценио да је очигледно да су присталице решавања косовског питања силом приштинске власти. Он сматра да лидери у Приштини провоцирају Србе и изазивају их да примене силу, што је најопасније.
Он је истакао да је крвопролиће, на срећу, избегнуто, али ситуација је тешка, дугорочног решења за сада нема.
„Када председник Србије Александар Вучић говори о деескалацији, то, бар према мом мишљењу, значи да неће бити крајњег развоја ситуације и тренутног заоштравања, крвопролића – отворено говорећи. Такве бојазни постојале су и раније. Ситуација је изузетно тешка, а ова одлука је можда привремено отклонила напетост, али не отвара пут неком дугорочном одрживом решењу“, истакао је руски амбасадор.

Два правца појачаног притиска на Београд

Боцан-Харченко је нагласио да су Косово и Република Српска два правца појачаног притиска на Србију.

Како је објаснио, Запад тренутно покушава да примора Београд да се одрекне сарадње са Републиком Српском и да се огради од ње, а кад је у питању Косово – циљ је да га због околности српске власти признају.

Он сматра да још један, не мање важан циљ Запада јесте и да искористи косовско питање за притисак на Србију, како би приморао Београд да одустане од неприхватања санкција ЕУ против Русије.

„Још један циљ који је можда и значајнији за колективни Запад је да путем притиска и провокација у ова два, по Београд веома болна правца, Србију доведе у позицију када више неће моћи, тако Запад мисли, а ја сматрам да је то суштински погрешно, да се избори за очување свог става о неприхватању и строгом одбијању усаглашавања антируских мера и санкција Европске уније“, закључио је Боцан-Харченко.

Претходно је портпарол председника Русије Дмитриј Песков изјавио да Москва подржава Србију у ситуацији око непризнатог Косова и да су захтеви власти региона Србима који живе на северу су неосновани.
У недељу увече и у понедељак увече на северу Косова избили су немири због планиране забране од стране Приштине уласка возила са српским регистарским таблицама и документима, која је требало да ступи на снагу 1. августа.
Косовске власти су тамо прво послале полицију, али су после позива Сједињених Америчких Држава одложиле забрану која је изазвала напетост у покрајини за месец дана. Председник Србије Александар Вучић изјавио је у понедељак увече да очекује смањење тензија на Косову и да ће Београд, како је рекао, учинити све могуће све за то. Ситуација у покрајини је тренутно мирна.
Амбасадор Русије у Србији недавно је био гост Спутњика, када је говорио о цени руског гаса за Србију, дипломатској борби за Косово и Републику Српску, очекивањима од нове Владе у Србији:
Скуп подршке Русији из Београда - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
РУСИЈА
Руски сенатор: Помоћи ћемо Србима; Руски посланик: Ако Србија устукне, биће смрвљена
Лидер Чеченије Рамзан Кадиров - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
СРБИЈА
Кадиров: Иза сукоба на Космету стоји НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала