- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Појефтинили гвожђе, бакар, челик и дрвна грађа: Шта ће бити са ценама некретнина у Србији?

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗидање зграде
Зидање зграде - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Пратите нас
Цена гвожђа, челика, дрвне грађе последњих месеци пада, а тај тренд прати и цена бакра, који је најјефтинији у последњих 17 месеци.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

То је допринело стабилизацији цена некретнина, али на појефтињење новоградње у скорије време не треба рачунати, кажу стручњаци.
Пре три месеца бакар је коштао више од 10.000 долара по метричкој тони, а данас између 7.500 и 8.000 долара. Неизвесност због кризе у Украјини и негативни сигнали на тржишту, сматрају стручњаци, условили су пад цена метала и дрвне грађе. Прогнозе су да ће тражња за тим производима у наредном периоду бити мања, пише Блиц.
Бојан Станић из Сектора за аналитику Привредне коморе Србије каже да последњих недеља расте вероватноћа да ће се у Европи и генерално на глобалном нивоу десити рецесија.
„Али с друге стране и најаве Кине да неће моћи да обезбеди подстицајна средства својој производној индустрији као што је то чинила 2008, 2015. и 2020. године када су исто кризе задесиле свет, него да ће овога пута та средства искористити да попуни минусе у својим локалним касама“, каже Станић.
На стовариштима кажу да робу све теже набављају и да се на неке испоруке чека и по неколико месеци. Уз то, цене се мењају готово на недељном нивоу.
„Арматура је тренутно 130 динара по килограму, а блок који је био прошле године 37-38 динара, сада је преко 70. Шљунак је скочио 30 посто. Гвожђе је сада у реду, највећи проблем је сад реализација тих производа које смо наручили“, каже Младен Лучић, представник једног предузећа из Шапца које тргује грађевинским материјалом.

Веће појефтињење квадрата не треба очекивати

Појефтињење металских производа и дрвне грађе стабилизовало је цене некретнина, кажу стручњаци. Ипак, веће појефтињење квадрата не треба очекивати.
„Поскупело је све – од алуминијумске столарије, термоизолације, хидроизолације, опекарских производа, система за климатизацију“, каже директорка једног грађевинског пројекта.
Арматура, тј. челик, каже Даковићева, користи се у фази изградње која се зове конструкција, а она учествује 15-20 одсто у укупној цени градње једног објекта, тако да појефтињење тј. поскупљење челика утиче на цену градње, али не у тако великој мери да сада грађани очекују да ће се цене станова и локала у новоградњи преполовити, као што је дошло до појефтињења челика.
Колебање цена метала и грађевинског материјала, оцењују стручњаци, повећаће опрез инвеститора приликом доношења одлуке о градњи. А цене некретнина и даље ће у највећој мери одређивати тражња, која је у Србији на високом нивоу. Поготово у већим градовима, попут Београда, Новог Сада, Ниша.
Тржиште некретнина - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2022
ЕКОНОМИЈА
Какав стан може да се купи у Србији за 50.000 евра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала