- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Свет поново улази у еру угља, потражња осам милијарди тона

© AP Photo / John MinchilloУгаљ
Угаљ - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Пратите нас
Глобална потражња за угљем могла би да достигне осам милијарди тона у 2022. години, што одговара историјском максимуму постављеном 2013. године, а очекује се да ће наставити раст и идуће године, објавила је Међународна агенција за енергију (ИЕА) у ажурираном извештају о тржишту угља.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„На основу тренутних економских и тржишних трендова, предвиђа се да ће глобална потрошња угља порасти за 0,7 посто ове године, на 8 милијарди тона, под претпоставком да се, како се очекује, кинеска економија опорави у другој половини 2022. Године“, наводи се у извештају ИЕА објављеном крајем прошле недеље.
Овај глобални укупни износ би, додаје се, одговарао годишњем рекорду из 2013. године, а потражња за угљем ће вероватно порасти следеће године на нови рекорд свих времена.
Према наводима агенције, потражња је подстакнута растућим ценама природног гаса, што приморава многе земље на прелазак са гаса на угаљ и поново отварање затворених термоелектрана на угаљ, преноси РТ.
У анализи се процењује да ће Кина, која је „одговорна за више од половине глобалне потрошње угља“, бити главни покретач раста потражње у другој половини 2022. године, након што је у првом полугодишту забележила пад потражње од 3 процента.
Такође се предвиђа да ће потражња за угљем у Индији порасти због економског раста земље и веће потрошње електричне енергије, као и да ће ЕУ допринети тражњи, јер се све више окреће угљу у производњи електричне енергије како би заменила гас или га сачувала за зиму због пада увоза руског гаса.
ИЕА додаје да ће тржиште угља остати волатилно 2023. године, пре свега због ступања на снагу ембарга ЕУ на угаљ, због чега би цене могле да наставе да расту и догодине.
Пошто су растуће цене природног гаса учиниле угаљ конкурентнијим на многим тржиштима, то је подстакло потражњу, што је заузврат изазвало повећање међународних цена угља које су три пута обарале рекорд свих времена у периоду између октобра 2021. и маја 2022. године.
Санкције и ембарго на руски угаљ су пореметили тржишта, а проблеми у другим земљама главним извозницима овог енергента допринели су несташици понуде.
„Будући да се други произвођачи угља суочавају с ограниченим капацитетима да надокнаде руску производњу, цене на терминским тржиштима угља указују на наставак затегнуте тржишне ситуације у наредној години и надаље“, наводи ИЕА.
Утовар угља у вагоне у руднику Бачатски - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
СВЕТ
Европа се враћа у угљено доба
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
РУСИЈА
Путин: Русија ће бити одговоран снабдевач, али не на своју штету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала