- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Власник складишта оружја у Бугарској у ком је дошло експлозије: Није било намењено Украјини

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПожар
Пожар - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Пратите нас
Експлозија у складишту муниције у близини града Карнобат је напад на одбрамбене капацитете Бугарске, изјавио је власник компаније оружја „ЕМКО“ Емилијан Гебрев, којој припада складиште. Он је истакао да се муниција није могла користити у борбама у Украјини.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према речима предузетника, муниција која се чувала у складишту, не може да се користи у борбама у Украјини. Реч је о гранатама за тенкове, које су повучене из употребе још у време постојања совјетске армије.
„Оне се категорички не могу користити у борбама у Украјини“, изјавио је Гебрев за ТВ „НОВА“.
Инцидент се догодио у ноћи између суботе на недељу: најпре је на том подручју букнуо пожар, а затим су одјекнуле експлозије. Нешто пре инцидента, обезбеђење складишта је упозорило да је неко ушао на његову територију.
Главни истражитељ издања „Белингкет“* , Христо Грозев изјавио је за БТВ да бугарска војна индустрија и предузеће Гебрева подржавају Украјину, чак и индиректно.
Према речима Грозева, било би „апсолутно нелогично претпоставити да су експлозије случајне“.
На директно питање водитеља да ли Русија стоји иза инцидента, Грозев је изјавио да би било „најлогичније“ да је за упад на територију складишта одговоран представник Русије.

„Питање је да ли је то био знак упозорења и ако јесте од кога је потекао. Најлогичније је да је то представник Руске Федерације, али је могуће и да је то неко ко у Бугарској има проблема са господином Гебревом“, истакао је Грозев.

За последњих 11 година, у Бугарској су се догодиле још четири експлозије на војним складиштима и у фабрикама: 2011, 2015 и 2020. године. У свим случајевима је реч о предузећима Емилијана Гебрева, а њихова роба била је намењена Украјини и Грузији.
Априла 2021. бугарско тужилаштво изјавило је да иза инцидента стоји шесторо руских држављана, који су имали за циљ спречавање испорука другим земљама. Тужилаштво је такође саопштило да су експлозије повезане са покушајем тровања самог Емилијана Гебрева, његовог сина и директора „ЕМКО“ 2015. године. За покушај тровања, бугарско тужилаштво је 2020. године у одсуству оптужило троје грађана Русије, наводних сарадника Главне обавештајне управе Русије, који су стигли у Бугарску са лажним документима.
*организација која је у Русији проглашена страним агентом
Аеродром у Софији, Бугарска - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
СВЕТ
Бугарски министар: Претходна Влада планирала испоруку оружја Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала