- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Црногорски књижевници против чистке Срба из културних институција Црне Горе

© Sputnik / Маријана КолаковићЦрногорска обележја у излогу
Црногорска обележја у излогу - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
Управни одбор Удружења књижевника Црне Горе (УКЦГ) реаговао је на одлуку министарке културе Маше Влаовић да смјени неколико истакнутих интелектуалаца и стваралаца из културних институција и савјета само због тога што су Срби.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Тужно је што је национална припадност једини аршин и једино образложење тих смјена. Тужно је и срамотно што се то догађа данас, у грађанској држави“, наводи се у саопштењу Удружења књижевника Црне Горе.
„Бура коју је министарка Маша Влаовић изазвала ових дана смјеном компетентних, часних, поштених људи и доказаних професионалаца и интелектуалаца у својим областима – не стишава се. Реагују струковна удружења, интелектуалци, универзитетски професори, умјетници из готово свих области…С пуним правом су лаичка и стручна јавност запањене чиновима незапамћеног реваншизма према доказаним професионалцима који су посао у ресору културе обављали без мрље. И то није ничија слободна процјена, некакав субјективни осјећај, већ мјерљива и лако доказива ствар“, поручују књижевници.
У реаговању се истиче да је тужно што је национална припадност једини аршин и једино образложење тих смјена.
„Тужно је и срамотно што се то догађа данас, у грађанској држави. Најтужније је што о култури уопште говоримо на овакав начин. Пред насиљем култура не смије да заћути. Нема право да заћути! Позивамо све одговорне, да поведу рачуна кога именују на функције које су од изузетне важности по укупан друштвени живот у Црној Гори. Без културе изгубићемо националну и сваку другу препознатљивост. Удружење књижевника Црне Горе (УКЦГ) ће се борити против тог тренда свим средствима. А шта нам друго и преостаје.
Недавни „Бљесак и олуја“ којим је министарка за култутру Црне Горе, Влаовић, извршила етничко чишћење Срба са положаја у установама културе, комисијама, жиријима … готово да није донијело ништа што нијесмо видјели и не гледамо у нашој држави готово три деценије“, поручују књижевници.
Истичу да „овај глас УКЦГ не треба схватити као мијешање у било чији рад, а понајмање у рад Министарства културе. Далеко од тога! Ово је глас за спас универзалних вриједности, етичких, моралних и професионалних начела, до којих држи сваки писац УКЦГ, удружења које постоји и дјела на корист Црне Горе близу 80 година. О култури, нипошто и никада, не би смјели одлучивати људи национално острашћени. То је језик који култура не разумије. Ипак, остајемо у увјерењу и нади да ће доћи бољи дани за културу и да се професионализам неће кажњавати мизерним политичким играма“, поручују из Удружења књижевника Црне Горе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала