- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Напето на истоку: Пекинг прати маршуту Пелоси и шаље озбиљно упозорење Америци

© AP Photo / SAM YEHВојна база у Тајпеју
Војна база у Тајпеју - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
Кинеско министарство спољних послова потврдило је данас да ће Пекинг оштро узвратити ако председница Представничког дома САД Ненси Пелоси посети Тајван.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"Кина ће предузети одлучне мере да заштити национални суверенитет и територијални интегритет ако председница Представничког дома САД Ненси Пелоси посети Тајван", изјавила је на брифингу портпаролка кинеског министарства спољних послова Хуа Чуњинг.
Она је рекла да Пекинг са великом пажњом прати маршруту Пелоси, која борави на турнеји по Азији, преноси РИА Новости.
Додала је да су Кина и Сједињене Државе у блиском контакту на свим нивоима и путем различитих канала и да је Кина више пута јасно ставила до знања САД да се снажно противи посети Пелоси Тајвану.
„Надамо се да амерички званичници разумеју важност и осетљивост овог питања, као и ризике у вези с њим“, додала је Хуа.
Агенција Ројтерс јавила је, позивајући се на неименоване изворе, да би Пелоси данас требало да допутује на Тајван.
Могућност посете пелоси подигла је тензије у Тајванском мореузу, пошто Кина сматра Тајван делом своје територије.
Стотине људи на Тајвану подигло је транспаренте у знак протеста против доласка председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси на Тајван, а многи су узвикивали: „Пушко, врати се назад”

Порука за Пелоси? Гађамо

Кинеска Управа за поморску безбедност саопштила је да ће од данас до 6. августа у делу Јужног кинеског мора бити одржане војне вежбе са бојевим гађањем.
С тим у вези, забрањен је улазак свих бродова у подручја чије су координате наведене на сајту агенције, истакнуто је у саопштењу, преноси Интерфакс.
Кинеска војска је последњих дана интензивирала вежбе у Јужном кинеском и Источном кинеском мору, укључујући и воде провинције Фуђан, коју од Тајвана одваја мореуз.
Посматрачи оцењују да су вежбе повезане са могућом посетом председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану.
Погледајте и емисију „Нови Спутњик поредак“, у којој смо анализирали зашто Вашингтон провоцира Пекинг и зашто расте опасност од избијања оружаног сукоба између Кине и Америке у Западном Пацифику:
Кинески авиони Ј-15 на носачу авиона у Јужном кинеском мору - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
СВЕТ
Све очи упрте у Тајван, хоће ли се Америка усудити да изазове Кину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала