- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков: Све око турнеје Ненси Пелоси и могуће посете Тајвану је провокација

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПортпарол Кремља Дмитриј Песков
Портпарол Кремља Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
Ситуација са турнејом председнице Представничког дома Сједињених Америчких Држава Ненси Пелоси и могућом посетом Тајвану је провокација, која води повећању напетости у региону, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Ми сада, вероватно, не можемо да прецизирамо са сигурношћу хоће ли она тамо одлетети или не. Али, све што је повезано с том турнејом и могућом посетом Тајвану, наравно да је изразито провокативног карактера. То провоцира ситуацију у региону, води до повећања напетости“, изјавио је Песков новинарима.

ОН је нагласио да то прате све светске земље.
Како је истакао, Русија је солидарна са Кином.

„Потпуно разумемо Кину и њен веома деликатан однос према том проблему. Он је апсолутно оправдан. И, уместо тога да уваже ту осетљивост, Сједињене Државе нажалост, бирају овакву конфронтацију. Ништа добро то неће донети. Овде се може изразити само жаљење“, додао је Песков.

Захарова: Ситуација у Тајванском мореузу ─ унутрашња ствар Кине

Са своје стране, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да Москва види могућу посету председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану као још једну провокацију Вашингтона који покушава да изврши додатни притисак на Пекинг.
„Сматрамо да је решавање ситуације у Тајванском мореузу чисто унутрашња ствар Кине. Наравно, као азијско-пацифичка држава, Русија се нада да ће тајвански проблем бити решен без штете по мир и стабилност у региону“, нагласила је портпаролка.
Захарова је навела да став Москве о постојању „само једне Кине“ остаје непромењен: „Влада Кине је једина легитимна влада која представља целу Кину, а Тајван је саставни део Кине“.
Претходно је кинеско министарство спољних послова потврдило данас да ће Пекинг оштро узвратити ако председница Представничког дома САД Ненси Пелоси посети Тајван.
Раније су тајвански медији јавили да би Пелосијева, које предводи америчку делегацију, требало да слети између 21 и 22.30 у уторак по локалном времену (15-16.30 по средњоевропском времену) на аеродром Сонгшан у Тајпеју.
Портпаролка Министарства спољних послова Кине Хуа Чунјунг - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
СВЕТ
Кина неће оставити простор за акцију сепаратистима на Тајвану
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова  - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
РУСИЈА
Захарова о могућој посети Пелосијеве Тајвану: Вашингтон дестабилизује свет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала