Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ружић: Спекулације о затварању неких школа су потпуна бесмислица

© Sputnik / Лола ЂорђевићБранко Ружић
Бранко Ружић - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
Поводом спекулација које су се појавиле у јавности да Министарство просвете, науке и технолошког развоја настоји да затвори сеоске школе спајањем одељења различитих разреда, ресорни министар Бранко Ружић рекао је „да је у питању потпуна бесмислица“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Он је истакао да спајање ученика различитих разреда није гашење школе, већ подстицајни модел наставе који ће ђацима омогућити социјализацију и тимски рад.
Бранко Ружић је објаснио да „Министарство просвете, науке и технолошког развоја не затвара школе нити чини ишта на штету ученика“, наводи се у саопштењу тог Министарства, преноси РТС.
„Приоритет Министарства је увек био и биће ученик. Спајање ученика различитих разреда није гашење школе, као што је то представљено у јавности, нити је новина у систему образовања и васпитања. Овакав вид наставе примењује се годинама уназад у појединим мањим местима у школама са малим бројем ученика од првог до четвртог разреда“, истакао је Ружић.
Додао је да су такве школе и данас и реалност и потреба. Управо, како је навео, на предлог директора, последњим изменама Закона о основама система образовања и васпитања, дата им је могућност, а не обавеза, да због боље организације и квалитета наставе, споје ученике различитих разреда и од петог до осмог разреда.
„Тенденција Министарства овим новинама у закону није да школе угаси, већ да се омогући модел наставе који ће за децу бити подстицајан и који ће им омогућити социјализацију и тимски рад који су веома важан сегмент образовања и квалитетног развоја ученика“, истакао је Ружић.
Указао је да и данас постоје места у Србији у којима школу похађа само шест ученика од првог до осмог разреда, као и да је тренутно 69 основних школа са мање од 50 ученика, а не 350 како се наводи у медијима.
Министар је рекао да разуме и да поједини излазе у јавност ради политичке промоције или борбе за функцију.
Међутим, нагласио је да шта год да је мотив, јавности треба да се каже истина и да сви треба да буду свесни чињенице да се деценијама уназад суочавамо се белом кугом, да је она карактеристична за мале сеоске средине и да су се неке школе затвориле саме од себе, јер није било више ученика у тим местима.
„Важно је подвући да када је реч о матичним школама, прошле године ниједна школа није затворена. Дешавало се да је привремено престало са радом неко издвојено одељење школе јер у тој школској години није било ученика који су стасали за упис у први разред, као и ученика у било ком другом разреду основне школе“, навео је Ружић.
Додао је да је било случајева и да су школе поново отваране када су стасале нове генерације или је дошло до прилива становништва.
Јасеновац - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
СРБИЈА
Новина већ од септембра: Ђаци ће на екскурзијама обилазити и велика српска стратишта
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала