- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Злато за „сићу“

© Фото : Скриншот / Јутјуб / DIPcompsСтефан Бајчетић
Стефан Бајчетић - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
У тешким физичким условима, након што је само месец дана провео играјући стандардно за тимове до 18 и 23 године, Стефан Бајчетић се сусрео са највећим тестом – окршајем омладинског ФА купа против Барнлија у хладној вечери у Киркбију (тренинг-центру Ливерпула).
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Играјући против типичних „Барнлијеваца“ – играча изразите висине и снаге, млађани везиста није има проблеме у дуелима са противником. Блистао је на средини терена у тријумфу Ливерпула од 4:1, контролисао средину и диктирао темпо и ритам напада.
Још тада је постало јасно да Ливерпул има прави драгуљ у рукама у 17-годишњем везисти. Шпански репрезентативац у млађим категоријама српских корена (отац Срђан играо за Војводину и Црвену звезду) представља савршену мешавину две Клопове сениорске звезде. Има обрисе Фабиња по начину на који чита игру, али и дистрибуцију лопте елегантну једнако као Тијаго Алкантара.
Онда није ни чудо када је Клопов најближи сарадник Пеп Лијндрес означио Стефана као играча кога стручни штаб првог тима држи на оку, самим тим и што је Бајчетић овог лета путовао на припреме са „Црвенима“.
Можда је, заправо, једина неочекивана ствар била лакоћа којом се Бајчетић прилагодио сениорском фудбалу. Од првих минута, Стефан је изгледао оштро на лопти и ниједном није одао утисак уплашеног дечака у дуелу са интернационалцима, фудбалерима који су многи искуснији од њега.
Утакмица против Ред Бул Салцбурга у среду била је највећа демонстрација његових квалитета – и дефинитивно најдужа, целих 60 минута. Бајчетић је контролисао утакмицу од старта, показујући квалитете у поседу, као и у деградацији игре противника.
Овог лета, Ливерпул је морао да се суочи са разочаравајућим ударцем јер је испустио Орелијена Tшуаменија (прешао у Реал) и јасно је, упркос Клоповим тврдњама, да ако тражите рупу у тиму са Енфилда у овом тренутку, највећа је убедљиво на средини терена.
Ливерпул је рањив с времена на време када нема Бразилца Фабиња у тиму, али је Клоп можда пронашао злато овог лета у Бајчетићу.
Баш као што је пропустио да доведе Јулијана Бранта и купио Мохамеда Салаха, или остао без Тима Вернера, а „убо“ Диога Жоту, можда ће му и неуспех са Тшуменијем помоћи да открије бољу алтернативу и дугорочно реши проблеме на средини терена који су умели да му задају главобољу. И то скоро за џабе, јер је Ливерпул у лето 2020. платио Селти само 250.000 евра за тада 16-годишњег везисту.
Наравно, Бајчетић има још много простора за напредовање, али његове партије против ривала таквог квалитета, иако се ради о предсезони, представљају позитиван знак.
Следеће сезоне, у Премијер лиги ће бити пет измена. Стефан не мора одмах да остави свој траг у професионалном фудбалу, али ће имати више прилике да настави да импресионира, након што су издања у предсезони показала да заслужује шансу.
Пре њега је тако било и са Трентом Александер-Арнолдом, Харвијем Елиотом и Каиде Гордоном. За сада, Бајчетић треба само да уграби прилике коју му се пружају, и Ливерпул ће бити одушевљен његовим напретком.
Да ли ће завршити на крају као Фабињо, или више као Тијаго, није битно, јасно је да је Стефан Бајчетић велики таленат светског фудбала.
Његови квалитети би сигурно добро дошли и репрезентацији Србије која нема у тиму на тој позицији играча светске класе, али су за то тренутно мале шансе. Рођен је у Вигу, мајка му је Шпанкиња и већ је изабрао њих у млађим категоријама, идентично као Бојан Кркић.
ФК Вележ Мостар - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
СПОРТ
Егзотика дошла главе бившим Југословенима
Валери Божинов - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
СПОРТ
Бугарска легенда се нада „српском духу"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала