- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Стиже још десет брзих електропуњача за српске ауто-путеве

© AP Photo / Richard VogelЕлектрични аутомобил
Електрични аутомобил - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
ЈП "Путеви Србије" расписали су тендер за пројектовање, испоруку, уградњу и пуштање у рад брзих електропуњача за пуњење електро аутомобила на аутопутевима Републике Србије, вредан 83,3 милиона динара.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како се наводи у техничкој спецификацији тендера, предмет јавне набавке је пројектовање и уградња 10 брзих електропуњача на 10 локација, преноси Блиц писање Екапије.
У питању су одмориште „Чокот“ на аутопуту Е-75 у смеру Ниш – Прешево, одмориште „Лалинци“ на аутопуту Е-763 у смеру Чачак – Београд, одмориште „Јерина“на аутопуту Е-75 у смеру Београд – Ниш, наплатна станица „Шимановци“ на аутопуту Е-70 у смеру Београд – Шид, наплатна станица „Стара Пазова“ на аутопуту Е-75 у смеру Суботица – Београд, одмориште „Топлик“ на аутопуту Е-80 у смеру Ниш – Димитровград, одмориште „Црвена река“ на аутопуту Е-80 у смеру Димитровград – Ниш, одмориште „Корбевац“ на аутопуту Е-75 у смеру Прешево – Ниш, наплатна станица „Суботица“ на аутопуту Е-75 у смеру Суботица – Београд и наплатна станица „Шид“ на аутопуту Е-70 у смеру Шид – Београд.
Како је објашњено, модел пуњача снаге 70-90 кW DC је брзи пуњач електричних аутомобила у једном моно кућишту. Максимална излазна DC снага уређаја треба да је 70-90 кW, са могућношћу хардверске надоградње уређаја у истом кућишту до излазне снаге пуњача од минимално 300 кW DC, у случају потребе nаручиоца за повећањем снаге према будућем развоју тржишта.
Флексибилни дизајн треба да омогући један CCS2 прикључак са интегрисаним припадајућим кабловима, као и један прикључак типа 2 за AC пуњење, уз могућност пуњења дваелектрична возила истовремено.
Предвиђено коришћење овог пуњача је по принципу успутног пуњења, што је погодно за наплатне станице, одморишта на аутопутевима или бензинске станице. Испоручени уређај мора подржавати и могућност прикључења четири CCS2 прикључка у случају потребе наручиоца за повећањем капацитета.
Тендер је отворен до 29. августа, а процењена вредност посла износи 83,3 милиона динара.
Путеви Србије су, како је наведено на њиховом сајту, до сада на на главним путним правцима у Србији инсталирали 8 електропуњача, од којих три ултра брза, максималне излазне снаге 175 кW, који су у функцији од јануара прошле године. Два се налазе на платоу бивше наплатне станице „Ниш“(смер Београд-Ниш и смер Ниш-Београд), а трећи је на платоу наплатне станице „Београд“ (смер Ниш-Београд).
Преосталих пет, снаге 22-50кW, лоцирани су на платоима наплатних станица „Прешево“ (из смера ГП са Македонијом ка Нишу), „Шид“ (из смера ГП са Хрватском ка Београду), „Димитровград“ (из смера ГП са Бугарском ка Нишу) и „Суботица“ (из смера ГП са Мађарском ка Београду), као и на одморишту „Бољковци“, на аутопуту Милош Велики (смер Београд-Чачак), у близини наплатне станице „Љиг“.
Ови пуњачи поседују три прикључка - два за брзо DC пуњење и један за брзо AC пуњење. Оваква станица омогућава напајање електричних аутомобила максималном излазном снагом 50 кW за DC и 22 кW за AC пуњење.
Електрични аутомобил - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2022
ЕКОНОМИЈА
Све „бољке“ возила на батерије: Зашто Срби слабо купују електричне аутомобиле
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала