- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Абазовић после потписивања Темељног уговора: Ставили смо тачку на један изазов

© Фото : Спутњику уступила МЦППатријарх Порфирије и Дритан Абазовић
Патријарх Порфирије и Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
Пратите нас
Премијер Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је да му је част и задовољство што је данашњим потписивањем Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ) на леп и достојанствен начин доведен до краја процес који је, како је казао, предуго трајао.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"Идеја да се потпише уговор са СПЦ је стара идеја, жао ми је што се није реализовала у претходном периоду. Влада је одлучна да свим верским заједницама да потпуно идентична права. Срећни смо и задовољни ако смо томе данас допринели", рекао је Абазовић након потписаног Темељног уговора.
Он је притом пожелео топлу добродошлицу патријарху СПЦ Порфирију.
Абазовић је казао да верује да се на овај начин шаље порука мира и толеранције, да окрећемо нови лист и да се окрећемо новим изазовима, који не фале у нашем друштву и окружењу, али све са жељом да градимо друштво једнакости, правде, и да право које тражимо за себе дамо и другима.
"То је идеја водиља, врло толерантна и грађанска, и верујем да смо данас ставили тачку на један изазов који је стајао пред нама", рекао је Абазовић у видео поруци са потписивања Темељног уговора СПЦ.
Истакао је да је поносан на учињено и захвалио свима који су учествовали у овом процесу.
"Верујем да ћемо се и убудуће налазити поводом свечаности, да констатујемо неке добре, лепе ствари, а да ћемо сви заједнички, са функција које обављамо, бити спремни да се заложимо за друштво толеранције, помирења и друштво које заједнички баштини вредност различитости као део нашег свеукупног богатства", казао је премијер Црне Горе.
Истакао је да му је част и задовољство што је био у прилици да једно питање које је дуго оптерећивало црногорско друштво "затворимо на леп, примерен, достојанствен начин, и у складу са Уставом и законима наше земље".
Потписивање Темељног уговора у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
СРБИЈА
Порфирије: Темељни уговор био потребан и држави ЦГ и СПЦ
Потписивање Темељног уговора између СПЦ и Владе Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
РЕГИОН
Потписан Темељни уговор између Владе Црне Горе и СПЦ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала