- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Булгаргас“: Постоји могућност да „Гаспром“ обнови испоруке гаса у Бугарску

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаГасно чвориште компаније "Гаспром"
Гасно чвориште компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
Пратите нас
Бугарски снабдевач гасом „Булгаргас“ наставља преговоре са компанијом „Гаспром“ и постоји могућност да се обнове испоруке руског гаса у Бугарску, изјавио је председник управног одбора компаније „Булгаргас“ Иван Топчијски за телевизију „Нова“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како је прецизирао, „Булгаргас“ и „Гаспром“ све време настављају преговоре, упркос прекиду испорука гаса крајем априла. Топчијски подсећа да споразум са „Гаспромом“ важи до краја године.
„Постоји могућност обнављања испорука. Та тема није затворена“, рекао је он.
Како додаје, постоји „хипотетичка могућност“ да „Гаспром“ промени своје захтеве по питању плаћања гаса у рубљама.
„Дакле, ми не затварамо ту страницу (преговора са 'Гаспромом')“, нагласио је он.
На питање новинара да ли би „Булгаргас“ ипак могао да пристане на механизам плаћања на коме инсистира руска страна, Топчијски је истакао да су Бугарској потребне гаранције.
„Кад бисмо бар имали неопходне гаранције да у томе неће бити ризика за 'Булгаргас', него да ће све ризике преузети 'Гаспром'“, казао је он.
Како је истакао, земља је обезбедила 60 одсто потребне количине гаса за зимске месеце, што обухвата и испоруке из Азербејџана и танкере са америчким течним природним гасом. . Топчијски објашњава да су опције за обезбеђивање преосталих 40 одсто или обнављање директних испорука од „Гаспрома“ или набавка додатних количинама течног природног гаса.
„Гаспром“ је крајем априла обуставио испоруке гаса Бугарској након што је Софија одбила да плаћа гас по новој шеми у рубљама. Према речима премијера Бугарске, пре обуставе испорука „Гаспрома“, земља је била 90 одсто зависна од руског гаса. Притом, према речима стручњака, Бугарска све време и даље добија руски гас – али преко посредника и са ценом вишом до 40 одсто.
Плин - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
РУСИЈА
„Булгаргас“ на губитку због куповине руског гаса преко посредника; Извесно поскупљење за 60 одсто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала