- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Булгаргас“ на губитку због куповине руског гаса преко посредника; Извесно поскупљење за 60 одсто

CC0 / Unsplash/Mykola Makhlai / Плин
Плин - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
Пратите нас
Бугарски добављач „Булгаргас“ је за неколико прошлих месеци претпрео губитке од око 500 милиона лева (мало преко 250 милиона евра), изјавио је председник Комисије за енергетику и водоснабдевање Иван Иванов и додао да ће предлог те компаније о повећању цене за 60 одсто вероватно бити усвојен.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према његовим речима, узрок губитка је што организација купује руски гас преко посредника.
Како је објаснио, било је предвиђено да ова организација још крајем марта изађе на берзу ради куповине неопходних количина гаса, али то није урађено.

„Након тога морало се деловати преко комерсаната, преко посредника, који су купили потребну количину гаса и препродају га ‘Булгаргасу’. То је у великој мери повећало цену природног гаса за Бугарску. Нажалост, при провери докумената може се стећи утисак да је ‘Булгаргас’ купио исти тај руски гас, али преко посредника који нам га преподају по цени која је већа за око 20 евра. То наноси озбиљну штету бугарским потрошачима“, изјавио је председник регулаторног тела за Бугарску националну телевизију.

Највећа организација за снабдевање грејањем „Топлофикација Софија“ такође је у тешкој ситуацији. Крајем јула „Булгаргас “ је запретио да ће обуставити испоруке гаса организацији ако не измири дуговање.
Градоначелница Софије Јорданка Фандикова изразила је огорченост због ове изјаве.

„Обустава гаса означила би признање неуспеха и неодговорности“, изјавила је она.

Иванов је такође прокоментарисао предлог „Булгаргас“ о повећању цене за август за 60 одсто. Према његовим речима, Комисија за енергетику и водоснабдевање не одређује, већ само одобрава цену, а предложено повећање ће вероватно бити усвојено.
„Гаспром“ је крајем априла обуставио испоруке гаса Бугарској након што је Софија одбила да плаћа гас по новој шеми у рубљама. Према речима премијера Бугарске, пре обуставе испорука „Гаспрома“, земља је била 90 одсто зависна од руског гаса. Притом, према речима стручњака, Бугарска све време и даље добија руски гас – али преко посредника и са ценом вишом до 40 одсто.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
СВЕТ
Бугарске компаније за снабдевање топлотом на ивици банкрота због поскупљења гаса
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
РУСИЈА
Медији: „Булгаргас“ на ивици банкрота због набавке скупог гаса преко посредника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала