- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Ненси Пелоси  - Sputnik Србија

Ненси Пелоси стигла у Сеул /видео/

Пратите нас
Председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси након једнодневне посете напустила је Тајван. Упркос бројним упозорењима званичног Пекинга, она је допутовала у тај кинески регион и данас се састала са шефицом тајванске администрације Цаи Инг-Вен. Своју азијску турнеју наставиће у Јапану и Јужној Кореји.
Током свог боравка она је поручила да Америка недвосмислено стоји уз Тајван.
„Наша делегација дошла је на Тајван да недвосмислено стави до знања да нећемо одустати од наше посвећености Тајвану и поносни смо на наше трајно пријатељство. Сада више него икад, америчка солидарност са Тајваном је кључна и то је порука коју данас овде доносимо", истакла је Пелоси.
С друге стране, Пекинг је поручио САД да не сањају о ометању великог циља поновног уједињења Кине: "Ма колико Сједињене Државе повлађивале ''независности'' острва, ти напори ће бити узалудни", истакао је Ванг.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
14:40 03.08.2022
14:00 03.08.2022
Ненси Пелоси напушта Тајван - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
СВЕТ
„Посета Пелоси суштинска победа Кине“: Могуће војне припреме за ослобођење Тајвана
12:40 03.08.2022
12:20 03.08.2022
12:09 03.08.2022
Пелоси напустила Тајван
11:22 03.08.2022
Видео: Пелоси на аеродрому, ускоро полеће
11:17 03.08.2022
Кина Немачкој: Пазите шта причате
Немачка страна треба да поштује приврженост принципу „једне Кине“ и да буде опрезна у изјавама и поступцима у вези са Тајваном, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Кине Хуа Чуњинг, коментаришући недавну изјаву о Тајвану немачке министарске иностраних сполова Аналене Бербок.
„Надамо се да ће немачка страна моћи објективно и исправно да схвати тајванско питање, да неће играти како Сједињене Америчке Државе свирају и да ће у пракси поштовати приврженост принципу једне Кине и бити опрезна у изјавама и поступцима у вези са Тајваном“, нагласила је она.
Хуа Чуњинг је истакла да изјава Бербокове не одговара чињеницама и да Кина јасно изражава неслагање са тим погрешним примедбама немачке министарке у вези Пекинга.
Раније је издање „Шпигл“ објавило да је немачка министарка иностраних послова обећала подршку Тајвану у случају кинеског напада, истакавши да је за Немачку неприхватљиво кршење међународног права, као и када већи сусед напада мањег кршећи то право, а то се, како је рекла, односи и на Кину.
О конкретним мерама и формама подршке издање није саопштило своје еволуционе историје.
11:15 03.08.2022
11:07 03.08.2022
Пекинг: Посета Пелоси - фарса
Министар спољних послова Кине Ванг Ји назвао је посету председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану „апсолутном фарсом“.
„Ово је апсолутна фарса. Сједињене Америчке Државе се под заставом демократије без пардона мешају у унутрашње ствари Кине, а Цаи Инг-вен (шеф острвске администрације) и сличне снаге које се залажу за независност Тајвана грчевито се држе за САД и издали су националне интересе“, рекао је Ванг Ји на маргинама састанка министара спољних послова земаља Асоцијације нација југоисточне Азије у Камбоџи.
Кинески министар спољних послова Ванг Ји - Sputnik Србија
10:49 03.08.2022
10:46 03.08.2022
Кинески лист: Сада ми правимо свој пробој по питању Тајвана
Бивши главни уредник кинеског листа „Глобал тајмс“ Ху Сиђинг написао је велики пост на друштвеној мрежи Веибо након посете Ненси Пелоси, у коме је позвао Кинезе да буду јачи и далековидији. Према његовим речима, Кина наставља процес уједињења острва са копном.
„Пекинг није спречио Пелосијеву да слети на острво, међутим, ми данас заиста предузимамо веома важну контрамеру и настављамо процес уједињења. Пелоси и САД су добили свој пробој (по питању Тајвана), а ми ћемо направити свој“, написао је он.
Новинар је такође истакао да у борби Кине и Сједињених Америчких Држава не може бити лаке победе.
„Не можемо само ићи и сломити САД из једног правца. Чим успемо у једном, САД ће дефинитивно одговорити и надокнадити у другим аспектима. Истовремено, САД никада неће моћи да нас увуку у сукоб. Али ако дође до директне конфронтације, ми ћемо одговорити одлучно. Директна борба са Сједињеним Америчким Државама биће дуга и тешка. Морамо се припремити да је водимо рунду за рундом. И важно је не одустати чим нешто крене наопако“.
10:43 03.08.2022
10:12 03.08.2022
Америка и Тајпеј криви за нарушавање мира на Тајвану
Сједињене Америчке Државе и владајућа партија на Тајвану криви су за сукоб и нарушавање мира у Тајванском мореузу, изјавио је портпарол Канцеларије за послове Тајвана при кинеском Државном савету Ма Сјаогуанг.
Званичник је прокоментарисао састанак председнице Представничког дома САД Ненси Пелоси са шефом администрације Тајвана Цаи Инг-вен у Тајпеју.
„Руководство Демократске прогресивне партије, ослањајући се на спољну подршку, радо је преузело на себе улогу пиона и појачало провокације у циљу добијања независности. САД су интензивирале своје напоре у покушају да искористе карту на коју игра Тајван, непрекидно доливајући уље на ватру и градећи планове за обуздавање Кине помоћу Тајвана“, наводи се у објављеном саопштењу кинеског званичника.
Он је истакао да „независно од тога каквим се триковима служе и како улешавају, не могу оправдати себе, јер су управо они створили сукоб између две обале Тајванског мореуза, и нарушили мир и стабилност у Тајванском мореузу“.
10:08 03.08.2022
ЕУ: Тензије око Тајвана решавати дијалогом
Европска унија апеловала је данас да се тензије око посете председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану разреше дијалогом и да канали комуникације са Кином остану отворени, како би се избегла „опасност која може проистећи из погрешне процене“.
„ЕУ има интерес да очува мир и статус кво у Тајванском мореузу. Залажемо се за мирно решавање питања мореуза. Тензије треба решавати дијалогом. Треба одржавати одговарајуће канале комуникације како би се смањили ризици од погрешне процене“, саопштио је је портпарол ЕУ, преноси Ројтерс.
Портпарол Европске комисије изјавио је да „ЕУ јасно подржава политички принцип једне Кине, признајући владу Народне Републике Кине као једину легалну владу те земље, а истовремено тежи пријатељским односима и блиској сарадњи са Тајваном", наводи британска агенција.
10:04 03.08.2022
09:57 03.08.2022
Ненси Пелоси и  Цаи Инг-Вен - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
СВЕТ
Пелоси: САД неће напустити Тајван
09:57 03.08.2022
Кина обуставља увоз воћа и рибљих производа са Тајвана
Кина је од данас обуставила увоз воћа и две врсте рибљих производа из региона Тајвана, изјавио је Ма Сијаогуанг, портпарол Канцеларије за тајванске послове.
Забрањује се увоз грејпфрута, лимуна, поморанџе и замрзнуте скуше са Тајвана, преноси Кинески међународни радио.
"Извоз природног песка из матичног дела Кине на Тајван је такође обустављен", навео је Ма.
09:56 03.08.2022
Кинески брод - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
СВЕТ
Тајван: Кина подрива мир и стабилност у Тајванском мореузу
09:55 03.08.2022
Армија Кине објавила фотографије са вежби у близини Тајвана
Источна борбена команда Народноослободилачке армије Кине, објавила је данас фотографије са војних вежби код обала Тајвана.
"Трећег августа, источна зона Народноослободилачке армије Кине (ПЛА) организовала је у северним, југозападним и југоисточним водама код обала Тајвана заједничке борбене вежбе, у којој су учествовале морнарица, ваздухопловство, ракетне снаге, снаге стратешке подршке и заједничке логистичке снаге", наведено је у саопштењу на званичном налогу Источне борбене команде на друштвеној мрежи.
Објављен је и низ фотографија на којима су приказани ратни бродови, авијација и војна опрема.
09:53 03.08.2022
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
РУСИЈА
Лавров: Посета Пелосијеве Тајвану ─ покушај САД да докажу да су некажњиве
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала