- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шолц: Турбина за „Северни ток“ спремна за рад; Русија да каже да јој је потребна

© AP Photo / Bernd Thissen / dpa via APНемачки канцелар Олаф Шолц и председавајући управног одбора Кристија Брух поред турбине "Сименс енерџи" за гасовод "Северник ток"
Немачки канцелар Олаф Шолц и председавајући управног одбора Кристија Брух поред турбине Сименс енерџи за гасовод Северник ток - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
Пратите нас
Немачка је спремна да пошаље турбину за гасовод „Северни ток“, Русија са своје стране мора да поднесе документе и да је затражи, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц, који је посетио производни погон компаније „Сименс енерџи“ у Милхајму на Руру.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Турбине су у функцији. Ништа (са стране Немачке) не спречава њен транспорт у Русију“, додао је Шолц.
Према његовим речима, руска страна треба да пријави „да јој је потребна“ и да достави царинска и транспортна документа.
Одговарајући на питање новинара да ли је реална опција да у рад буде пуштен гасовод „Северни ток 2“, канцелар је подсетио да већ сада има довољно капацитета за снабдевање Европе гасом.
Процес сертификације је завршен из очигледних разлога. ‘Северни ток 1’ има довољно капацитета“, оценио је Шолц.
Гаспромова станица за дистрибуцију гаса - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
РУСИЈА
„Сименс“: „Гаспром“ нас није информисао о проблему са турбинама
Са своје стране, председник Управног одбора „Сименс енерџија“ Кристијан Брух је потврдио да још увек нема докумената из Русије за транспорт турбине за „Северни ток“.
„Изузетно смо заинтересовани да уз подршку савезне владе вратимо турбину у Русију. Са нашег гледишта, сви документи, царински документи... су спремни, али нам је потребно учешће клијента, односно ‘Гаспрома’. Њега још нема. Стога не можемо да испоручимо ову турбину, која је овде више од недељу дана“, прецизирао је Брух.
„Северни ток“ је главна маршрута за испоруке гаса „Гаспрома“ Европи и обновио је рад 21. јула после десетодневног техничког сервиса, а испорука је настављена у обиму од 40 одсто од укупног капацитета гасовода.
„Гаспром“ је ограничење испорука објаснио проблемима у испоручивању гасне турбине која је била на ремонту у Канади. До застоја у испоруци је дошло због санкција које је Канада увела против Русије, али је проблем, на инсистирање Берлина, правно решен и турбина је сада у Немачкој.
Штанд компаније Гаспром на Петербуршком међународном економском форуму - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
РУСИЈА
„Гаспром“: „Сименс“ није испунио уговорне услове, ускоро објављујемо део преписке о ремонту турбина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала