- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Ко не дође у РУС, жалиће целог живота“: Како се Кинези обучавају у Руском универзитету спецназа

© Sputnik / Саид Царнаев / Уђи у базу фотографијаРуски универзитет за специјалне снаге у Гудермесу у Чеченији
Руски универзитет за специјалне снаге у Гудермесу у Чеченији - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
Руски универзитет за специјалне снаге (РУС) у Гудермесу у Чеченији обучава војне стручњаке, а нуди широк спектар услуга и свим љубитељима екстремног одмора и спортистима. Центар је отворен и за странце. Од 2018. године има и своје представништво у Кини. О јединственом искуству и могућностима центра за Спутњик су говорили неки од кинеских војника.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према речима првог заменика руководиоца РУС Дмитрија Пилипенка, странци могу лако да дођу у РУС. У интервјуу за Спутњик он је истакао да су пре пандемије ковид 19 гости из Кине често посећивали Универзитет и били су заинтересовани за различите пакете тренинга које пружа РУС. Управо захваљујући том интересовању је и почело са радом представништво Универзитета.
Представништво послује преко контаката са бројним организацијама, како приватним, тако и државним: укључујући у Народноослободилачкој армији Кине (НОАК) и Војној полицији Кине, различитим спортским и стрељачким клубовима. За промоцију су, такође, задужени блогери, који су специјализовани за војну тематику. Главна организација која појашњава делатност РУС на друштвеним мрежама и која повезује кинеску страну и универзитет је међународни милитари клуб Неопарк.

„Наша сарадња је почела 2018. године. Тада смо на мрежама видели објаву о такмичењу специјалних снага. Тек касније смо сазнали да је РУС почео да одржава комуникацију са Војном полицијом Кине. Неки полицајци су тада дошли на обуку у приватној режији. РУС су такође посећивали запослени у компанијама за обезбеђење, полицајци из Макаа, полицијски инструктори и једноставно љубитељи спортског стрељаштва и шампиони у ИПСЦ“, наводе у представништву.

За кинеске госте у РУС су одржавани јединствени програми који су узимали у обзир жеље и захтеве ученика.
© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаРуски универзитет за специјалне снаге у Гудермесу у Чеченији
Руски универзитет за специјалне снаге у Гудермесу у Чеченији - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Руски универзитет за специјалне снаге у Гудермесу у Чеченији
Овакви програми укључивали су тактичку, стрељачку припрему и забавне, туристичке елементе, током којих су гости из Кине могли да се упознају са знаменитостима и природом Чеченске републике.

Професионализам на високом нивоу

Директор приватне фирме за обезбеђење из провинције Ђансу, господин Сјуи, истакао је висок ниво професионализма универзитетских инструктора.
„Ради добијања нових практичних вештина и стицања међународног искуства наша компанија прошла је обуку у РУС. Високо смо оценили професионализам и практичну корист одржаног курса. У току целе обуке, однос инструктора према предавању и програм курса оставили су на мене дубок утисак! Кад будемо имали прилике, обавезно ћемо наставити са обукама овде“, нагласио је он.
Оснивач приватне фирме за обезбеђење „Dragon Security“ г-дин Лун, раније се бавио пружањем безбедносних услуга у зонама повећаног ризика у иностранству. Радио је у Азији, на Блиском Истоку, у Африци и Источној Европи. Могућност обучавања у РУС сматра великом срећом.
„Универзитет за специјалне снаге у Чеченији ме је дубоко импресионирао. Опремљеност инфраструктуре у потпуности задовољава све што је потребно за безбедносне, војне и специјалне припреме. Истовремено, овдашњи предавачи су висококвалификовани и искусни у стварним борбеним дејствима. У току саме обуке може се стећи много практичних и ретких вештина. Ко не дође у РУС, жалиће целог живота“, испричао је он за Спутњик.

Искуство руских специјалаца од посебног значаја

Активни официр оружане полиције Кине, г-дин Ванг радо се сећа свог времена у РУС. Како је истакао, јединственост обуке на универзитету је што су сви тренинзи максимално слични реалним условима.
© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаРуски универзитет за специјалне снаге у Гудермесу у Чеченији
Руски универзитет за специјалне снаге у Гудермесу у Чеченији - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Руски универзитет за специјалне снаге у Гудермесу у Чеченији
Пролазе се ситуације са којима су се некада суочавале руске специјалне снаге у борбеним сукобима. Ванг истиче да су такви курсеви веома важни за кинеске специјалце, јер немају тако велико борбено искуство као руски војници.

Поред тога, Ванг је нагласио посебну инфраструктуру универзитета. То су и савремени образовни комплекси и јединствено природно окружење. Око 400 хектара територије обухватају све врсте пејзажа: степе, шуме, планине, полупустињу, равнице и висоравни. На територији РУС протиче чак и река.

Ту се такође налази и макета насељеног места, где студенти вежбају маневре у урбаној средини, као и стрељане, учионице и центар за падобранску обуку.
„У Кини постоје овакви центри, али су ретки. То су углавном једна-две зграде. Конструкција стрелишта омогућава да се креирају ситуације, да се комбинује. У Кини немамо капацитете за обуку које РУС пружа. Морамо да учимо од оваквих места“, истакао је Ванг.
Он је посебно нагласио да је у РУС могуже стећи практичне вештине руковања разним врстама оружја, укључујући тешко наоружање.
Страно представништво РУС не ради само у Кини, већ и активно промовише центар у Мјанмару, на Тајланду и азијском региону у целини. Представништво се физички тренутно налази у Русији због пандемије.
Руски универзитет за специјалне снаге  - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
„Моје оружје је истина“: Како се обучавају добровољци у бази специјалних снага у Чеченији /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала