- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва позвала Јерменију и Азербејџан на поштовање прекида ватре

© Sputnik / Алексей КуденкоЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
Министарство спољних послова Русије позвало је Јерменију и Азербејџан да покажу уздржаност и поштују прекид ватре у вези са ескалацијом у области Лачинског коридора, наводи се у саопштењу руског Министарства.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Изражавамо изузетну забринутост због ескалације напетости у зони Лачинског коридора и другим деловима контакт линије... Позивамо стране на уздржаност и поштовање режима прекида ватре“, наводи се у саопштењу.
У Министарству полазе од чињенице да решавање постојећих противречности треба да се врши искључиво политичким и дипломатским средствима, узимајући у обзир ставове страна и у строгом складу са одредбама изјаве лидера Русије, Азербејџана и Јерменије од 9. новембра 2020. године.
„Руске мировне снаге улажу све потребне напоре да стабилизују ситуацију на терену. Активан рад са обе стране води се преко свих канала и на свим нивоима, укључујући и највише руководство земље. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је у блиском контакту са његовим азербејџанским и јерменским колегом“, наглашава Министарство.
Крајем септембра 2020. У Нагорно Карабаху обновљена су борбена дејства која су била наставак дугогодишњег сукоба и у коме је страдало много цивила. Баку и Јереван међусобно су се оптуживале за избијање сукоба. Стране су неколико пута покушавале да постигну примирје, али је успешан био покушај постигну 10. новембра. Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су тада заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.
У среду 3. августа дошло је до нове рунде напетости. Министарство одбране Русије саопштило је да су азербејџанске оружане снаге прекршиле примирје у зони сукоба, у области висоравни Сарибаба. Министарство је додало да команда руског мировног контингента, заједно са представницима азербејџанске и јерменске стране, предузима мере за стабилизацију ситуације.
Руски мировњаци на контролном пункту у Лачинском коридору Нагорно Карабаха - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
РУСИЈА
Кремљ: Москва забринута због заоштравања ситуације у Карабаху
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала