- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Странци у репрезентацији – све чешћа тема

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаЛорензо Браун
Лорензо Браун - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
Овог лета питање натурализовања страних играча и буквално довођење „појачања“ у националне кошаркашке тимове почиње да заузима све више места у дебатама и коментарима. Шпанија је узела Американца, Француска Џоела Ембида, Турска има Шејна Ларкина... Шта је ту исправно, а шта није?
Лорензо Браун постао је Шпанац овог лета, па су се многи запитали шта другим репрезентацијама преостаје када је велика и увек кошаркашки снажна Шпанија морала да доведе странца.
Подигло је то много прашине, а сада се јавио председник Кошаркашког савеза Шпаније Хорхе Гарбахоса да додатно објасни овај случај.
„То што се одрекао америчког пасоша је велики потез. Он је фан шпанске репрезентације. Више од 40 играча је дебитовало ових година. Људи кажу да ћемо натурализовањем једног играча у шест година зауставити младе играче, али то није истина. То је лаж. Он ће покрити важну позицију. Било би неодговорно да га се одрекнемо. Узбуђен је што ће играти за Шпанију“, рекао је Гарбахоса.
Главни проблем Шпаније је што су се Рики Рубио и Карлос Алосен повредили, а што је пре тога Серхио Родригез завршио са репрезентацијом.
Да ли је то оправдан разлог да се у репрезентацију буквално доводи појачање?
Натурализација играча се донекле оправдавала у мањим репрезентацијама, као што је рецимо Грузија, да би тај један играч подстакао развој осталих талената у том националном тиму.
Да ли то пије воду са светском силом, актуелним прваком света, Шпанијом?
Није много другачија прича ни када је у питању Турска и Шејн Ларкин.
НБА кошаркаш Енес Кантер говорио је о натурализованим играчима у репрезентацијама. Његово гледиште је мало другачије од Гарбахосиног.
„Неко цео живот ради и пролази кроз много тога да би стигао до сениорске репрезентације. А онда доведете америчке играче и платите им миллион долара. Нисам у потпуности против тога, али ваше дете, које је сањало да игра за своју земљу и лојалан је…", истакао је Кантер.
Исто све може да се пренесе и на Француску која је добила појачање ни мање ни више него у лику Џоела Ембида, који никакве везе са Француском нема.
Раније су у репрезентацијама играли кошаркаши рођени у земљи коју представљају, а чак су и клубови, што у фудбалу, што у кошарци, имали претежно у тиму играче рођене у земљи одакле је клуб.
Данас су странци у клубовима махом већина, а све их је више и у репрезентацијама.
Мушка репрезентација Србије за сада није имала стране играче, женска јесте, а чак је и селектор Светислав Пешић говорио о томе да би размотрио могућност позивања неког од страних кошаркаша у национални тим.
Репрезентација Француске - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
СПОРТ
Шокантна одлука Француске: Забранили играчима руских клубова да играју за репрезентацију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала