Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Парастос жртвама „Олује“ у Цркви Светог Марка

© Tanjug / JADRANKA ILICПомен жртвама "Олује", градоначелник Београда Александар Шапић
Помен жртвама Олује, градоначелник Београда Александар Шапић - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
У Цркви Светог Марка у Београду данас је служен парастос страдалима у хрватској акцији „Олуја“, у којој је убијено и нестало више од 1.700 Срба, а протерано више од 250.000.
Парастосу је присуствовао велики број грађана, који су на тај начин одали пошту свим страдалим сународницима из Хрватске, а градоначелник Београда Александар Шапић положио је венац на спомен плочу српским жртвама испред цркве.
Међу окупљенима је био и градски менаџер Мирослав Чучковић, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, потпредседник СРС Александар Шешељ.
Након парастоса, који су организовали удружење „Завичај“ и Координација удружења избеглих и расељених, представници удружења ветарана положили су венце.
„Олуја“ је најмасовније и једно од најсуровијих етничких чишћења које се догодило у ратовима на просторима бивше СФРЈ.
Акција је почела 4. августа 1995. године, офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског већа одбране на подручју тадашње Републике Српске Крајине, односно Баније, Кордуна, Лике и северне Далмације, упркос томе што се та област налазила под заштитом Уједињених нација.
Више од 250.000 Срба из Хрватске, су у колонама аутомобила, камиона, трактора стигле у Србију из свог завичаја.
Акција је, званично, трајала четири дана и завршила се падом Српске Крајине и успостављањем контроле Хрватске над том територијом.
Међународну кривични трибунал за бившу Југославију је „Олују“ у првостепеној пресуди хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу окарактерисао као удружени злочиначки подухват са циљем трајног и присилног протеривања највећег дела Срба са простора бивше РКС у Хрватској.
Међутим, у другостепеној пресуди су те тврдње одбачене и генерали су ослобођени.
Српско тужилаштво за ратне злочине је недавно подигло прву оптужницу за ратне злочине почињене током Олује, против четири официра хрватске војске због сумње да су наредили акцију у којој су страдали цивили у избегличкој колини.
А зашто прича о Олуји није никада до краја испричана анализирали смо у емисији Спутњик интервју, чији су гости били председник центра Веритас Саво Штрбац, бивши официр војске Републике Српске Крајине Милорад Поповић и новинар Милена Марковић:
Парастос страдалима у операцији Олуја  - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
СРБИЈА
Српски државни врх: Нове „Олује“ никада нећемо дозволити
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала