- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пашињан: Ситуација у Карабаху напета, иако нема борбених дејстава

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаРуски мировњак на контролном пункту у Лачинском коридору Нагорно Карабаха
Руски мировњак на контролном пункту у Лачинском коридору Нагорно Карабаха - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
Ситуација око Нагорно Карабаха, где су 3. августа Оружане снаге Азербејџана прекршиле прекид ватре, и даље је изузетно напета, изјавио је јерменски премијер Никол Пашињан на састанку владе.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Иако у овом тренутку нема активних борбених дејстава дуж периметра контакт линије у Нагорно Карабаху, ситуација је, према проценама власти Нагорно Карабаха, и даље изузетно напета. У последицама борби погинула су два војника Одбрамбене војске Нагорно Карабаха, а још 19 је рањено“, рекао је Пашињан.

Он је додао да је потребно да се ради на смањењу напетости.
Према његовим речима, догађаји у Нагорно Карабаху покрећу низ питања о делатности руског мировног контингента.
„Многи догађаји који су се одиграли у Нагорно-Карабаху од 2020. године, укључујући и последњих дана, покрећу питања јерменске јавности о садржају и природи мировне операције у Нагорно Карабаху. У том контексту, постоји хитна потреба усаглашања детаља мировне операције у Нагорно Карабаху“, рекао је он.
Он је додао да Јерменија очекује од руског мировног контингента да спречава све покушаје нарушавања контакт линије у Нагорно Карабаху.
„У трећој тачки тројног споразума од 9. новембра 2020. године јасно се говори да у Нагорно Карабаху постоји контакт линија дуж које су стациониране руске мировне снаге. Управо се ова територија назива се зоном одговорности руског мировног контингента. Очекујемо да руски мировњаци зауставе сваки покушај нарушавања контакт линије, а азербејџанске јединице које се налазе унутар ове линије да се повуку“, истакао је он.
Министарство одбране Русије саопштило је у среду да је дошло до погоршања ситуације у зони одговорности руског мировног контингента у Нагорно Карабаху.
Лидер непризнате републике Нагорно Карабах Араик Арутјуњан објавио је делимичну мобилизацију због заоштравања ситуације у региону након што је Министарство одбране Нагорно Карабаха саопштило да су у нападу азербејџанске војске погинула двојица војника Карабаха, док је 14 повређено.
Јереван: Азербејџанска војска наставља са артиљеријском паљбом - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
СВЕТ
Операција „Одмазда“: Азербејџан открио детаље војне акције у Карабаху
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала