- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Страни војни бродови ће морати унапред да обавесте Русију о проласку Северним морским путем

© Sputnik / Михаил Фомичев / Уђи у базу фотографијаБрод у Источном сибирском мору на Северном морском путу
Брод у Источном сибирском мору на Северном морском путу - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
Влада Русије поднела је Државној думи нацрт закона према према коме ће страни војни бродови који намеравају да плове Северним морским путем морати да обавесте Русију 90 дана пре дана пловидбе.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Чини се сврсисходним утврдити да држава под чијом заставом плови страни војни брод или то пловило поднесе захтев за добијање дозволе за пролазак кроз унутрашње морске воде у водама Северног морског пута, упућен дипломатским каналима најкасније 90 дана пре очекиваног датума проласка“, наводи се у објашњењу уз документ који је објављен у електронској бази Думе.

Раније је руски премијер Михаил Мишустин изјавио да је Северни морски пут посебно важан за Русију у условима санкционог притиска, када су ланци снабдевања поремећени.
Северни морски пут је главни морски пут у руском Арктику. Он пролази дуж северне обале Русије преко мора Северног леденог океана (Баренцовог, Карског и Лаптевског мора, Источно-Сибирског, Чукотског и Беринговог мора). Северни морски пут спаја европске и далекоисточне луке Русије, као и ушћа сибирских река у јединствени транспортни систем. Дужина му је 5,6 хиљада километара од мореуза Карска врата до залива Провиденије.
Премијер Русије Михаил Мишустин - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
РУСИЈА
Мишустин: Формирана управа Северног морског пута за организовање проласка бродова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала