- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Стрес понекад може бити добар за функционисање мозга

Стрес
Стрес - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
Истраживачи са Института за развој младих на Универзитету у Џорџији размишљали су о подацима прикупљеним из пројекта „Хјуман конектом“, националног пројекта финансираног од стране Националног института за здравље који има за циљ да пружи увид у то како људски мозак функционише.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Низак до умерен ниво стреса може помоћи појединцима да развију отпорност и смање ризик од развоја поремећаја менталног здравља, попут депресије и антисоцијалног понашања, открила је студија објављена у „Истраживање психијатрије“.
Асаф Ошри, водећи аутор студије и ванредни професор на Факултету за породичне и потрошачке науке, рекао је да неки нивои стреса могу помоћи у развоју механизама за суочавање са проблемима.
„То ће вам омогућити да постанете ефикаснији и ефективнији радник и да се организујете на начин који ће вам помоћи да успете“, рекао је Ошри индијској новинској агенцији АНИ.
Било да се припремате за велики састанак на послу, учите за испит или проводите пуно времена на послу зарад важног пројекта, низак до умерен ниво стреса током таквих ситуација може заправо бити добар за ваш мозак, иако се осећате као да чекић лебди изнад ваше главе.
Све то потенцијално може довести до личног раста и помоћи појединцима да се носе са будућим стресним ситуацијама.
Ошри објашњава да, на пример, одбијање од стране издавача може навести писца да поново размисли о свом стилу писања. Отказ на послу могао би да подстакне некога да преиспита своје могућности и предности и да ли треба да се опроба у неком новом пољу рада.
Међутим, Ошри напомиње да превише стреса може бити штетно по људско здравље.
„У одређеном тренутку, стрес постаје токсичан. Хронични стрес, попут стреса који долази од живота у крајњем сиромаштву или злостављања, може имати веома лоше здравствене и психолошке последице. Утиче на све, од вашег имунолошког система, преко емоција до фунцкионисања мозга. Није сваки стрес добар стрес“, објаснио је Ошри.
Путовање – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2022
ДРУШТВО
Мале тајне искусних путника: Како се спаковати за летовање без стреса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала