- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници откривају начин да проуче древне „ореоле“ тамне материје

Dark Matter and gas - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
Пратите нас
Група научника из Јапана и САД пронашла је начин да проучава тамну материју древних времена користећи извор информација који је отпорнији на пропадање и ширење универзума: космичку микроталасну позадину (ЦМБ).
Проучавање тамне материје је у најмању руку изазов – то је невидљива, а ипак једва уочљива суштина која утиче на кретање космичких тела.
Али проучавање тамне материје од пре 10 милијарди година је још теже – тешко је уочити преосталу светлост звезда која стиже до Земље из тако далеке прошлости да би се анализирала изобличења која одају присуство маса тамне материје налик на ореол.

„То је била луда идеја. Нико није веровао да можемо ово да урадимо. Али након што сам одржао говор о великом узорку удаљене галаксије, (астрофизичар са Универзитета Нагоја Хиронао Мијатаке) дошао ми је и рекао да је можда могуће проучавати тамну материју око ове галаксије са ЦМБ-ом“, присећа се астрофизичар са Универзитета у Токију Масами Оучи.

ЦМБ датира око 300.000 година од претпостављеног великог праска који је покренуо брзо ширење универзума и стварање првих космичких објеката. Он наставља да постоји у облику релативно лако уочљивог „шума у ​​позадини“.
Сада су јапански научници покушали да проучавају шаблоне у овој „буци“ на сличан начин као што астрофизичари проучавају изобличења светлости удаљених звезда која пролази кроз поља тамне материје. И први резултати су били обећавајући – успели су да открију масу ореола тамне материје у галаксијама чија је светлост стара 12 милијарди година, нешто што је било скоро немогуће проучавањем само њихових емисија у видљивом спектру.
Ово откриће, које тек треба да буде тестирано или рецензирано, већ је дало практичне резултате. На пример посматрање масе тамне материје и њихов распоред у галаксијама старим чак 12 милијарди година указује да су процене у вези са понашањем раних галаксија – односно колико се лако материја спајала да би формирала нова космичка тела – очигледно биле погрешне јер су указивале да се материја скупља брже него што је заправо случај.
Магнетар - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
На граници немогућег: „Црна удовица“ масивнија него што се мислило
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала