Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Два пута пред Куртијем, један нуди решење и за таблице

© Sputnik / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
Пратите нас
У иницијативи „Отворени Балкан“ је небитно ко какве таблице има, где иде, где се ко региструје и слично. То је концепт слободног промета људи и робе. У том контексту је албански премијер Еди Рама и рекао да Косово има два пута - један је повратак у рат, а други начин је „Отворени Балкан“, објашњава политички консултант Владимир Добросављевић.
Добросављевић подсећа да је опште познао да је Аљбин Курти један од највећих противника иницијативе „Отворени Балкан“ али је исто тако, према његовом мишљењу , Рама јасно ставио до знања да ових проблема не би било да је Косово део иницијативе „Отворени Балкан“, да су ставови непомирљиви с обе стране и да он види решење у поменутој иницијативи.
„Чињеница је да су Еди Рама и Аљбин Курти већ неколико пута били у раскораку кад је реч о „Отвореном Балкану“, а са друге стране јасно је да Американци нису баш задовољни Куртијем по овом питању с обзиром да он није тако привилегован у Америци као што су то неки други косовски политичари,“ напомиње наш саговорник.

Нико не би гледао у таблице у "Отвореном Балкану"

Како каже Добросављевић, из тога се процењује да Курти за Вашингтон није баш најпоузданији партнер на терену.
„Тако да мислим да је ова Рамина порука више била усмерена ка унутрашњој политичкој динамици међу албанским политичким струјама, где није било ни за очекивати да Рама иде против Приштине, али са друге стране чињеница је да је изјавом о "Отвореном Балкану" послао поруку шта он мисли о текућем проблему Приштине и Београда. Јер, када би постојао "Отворени Балкан" у коме би била и Приштина где је слободан проток људи, робе, капитала…овакви инциденти би били реално говорећи део прошлости,“ уверен је наш саговорник.
Јенс Столтенберг и Александар Вучић на Факултету политичких наука у Београду - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
СРБИЈА
Вучић разговарао са генералним секретаром НАТО о Косову и Метохији
Курти је све изолованији политичар и у међународној арени, и међу Албанцима, и Рама зна, како истиче Добросављевић, да му он сад већ представља озбиљно оптерећење а не савезника.
„Отворени Балкан неће имати неку врсту субјективитета, нема заједничких институција, већ је то све ствар координације и иницијативе између земаља и територија на овом простору. У том смислу у овој иницијативи се већ сада налазе три државе које признају Косово. Косово не би било ту третирано као субјект међународног права већ као простор који функционише по правилима иницијативе "Отворен Балкан" у коме постоји слободан промет људи, робе и тако даље. У том тренутку би престало да буде битно и ово о чему смо причали – ко какве таблице има, где иде, где се ко региструје и слично“, објашњава Добросављевић.

Инстант решење Америке за албанско питање

Наш саговорник каже да је Берлинска иницијатива за коју је Приштина слична концепту „Отвореног Балкана“ а да Немци не гледају баш благонаклоно на мешање Америке, односно на то што су Американци преузели иницијативу и подржавају „Отворени Балкан“.
„Али Американци су врло практични у целој овој причи јер знају да ниједна држава са овог простора тешко да ће видети, бар не скоро, Европску унију и онда су они у варијанти – "нама је битно да их пацификујемо и смањимо могућност „руског утицаја“ на овим просторима, како то они замишљају, и дајте да им нешто понудимо. Ево нека направе свој економски простор, нека се заједно држе у овим кризним временима, па тако могу колективно да приступе и европским фондовима,“ објашњава наш саговорник.
Бранко Бранковић, дипломата у пензији, сматра да је Рама схватио да и сам губи доста због понашања Косова, јер га Американци притискају да утиче на Приштину, а он је ту изгледа немоћан.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
РУСИЈА
Захарова: Косово је полигон за „црну“ трансплантологију
„Дешава се тачно оно о чему се и говорило - да Рама са “Отвореним Балканом“ само прикрива оно на чему ради а то је стварање "велике Албаније" а у то наравно треба да се укључи и Косово,“ верује Бранковић.
По његовом мишљењу, Рама је сигурно добио од Вашингтона инструкције како да наступи поводом ове ситуације, тако да је он морао, хтео- не хтео, да се огласи поводом ове ситуације. Бранковић додаје да је помињање рата „плашење мечке решетом“.
„Мислим да су због тога што је Курти морао да на наговор Америке повуче одлуку на 30 дана, Американци потурили Раму да покуша да нешто прича тек да би скренуо пажњу са великог минуса Куртија који је морао да повуче одуку, или да му да до знања шта Американци желе а то је да Косово уђе у „Отворени Балкан"“, верује Бранковић.
Рама је рекао да ситуације попут ове на северу Косова показују зашто је потребан Отворени Балкан, поздравивши при том одлуку Аљбина Куртија да суспендује све одлуке на 30 дана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала