- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Глобалне цене хране пале четврти месец заредом

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаСупермаркет у Москви
Супермаркет у Москви - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
Пратите нас
Светске цене прехрамбених производа значајно су пале у јулу, при чему су житарице и биљна уља појефтинили у двоцифреном проценту, известила је данас Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

ФАО индекс цена хране је у јулу износио у просеку 140,9 поена, што је смањење од 8,6 одсто у односу на јун и четврти узастопни месец пада откако је раније ове године достигао максимум свих времена.
Овај индекс, који прати месечне промене међународних цена корпе прехрамбених производа којима се обично тргује, ипак је и даље за 13,1 посто виши него у јулу 2021, наводи се извештају објављеном на веб сајту ове агенције УН са седиштем у Риму.
Цене биљних уља су опале за 19,2 одсто у јулу на месечном нивоу, спустивши се на 10-месечни минимум. Међународне котације свих врсте уља су склизнуле, укључујући и цене сунцокретовог уља које су пале услед смањене глобалне увозне потражње упркос наставку логистичких неизвесности у црноморском региону, као и под утицајем нижих цена сирове нафте.
Житарице су појефтиниле на међународном тржишту за 11,5 одсто у односу на јун, али су њихове цене још увек за 16,6 одсто изнад вредности из јула 2021. С падом су предводиле цене пшенице које су потонуле за чак 14,5 одсто, делом као реакција на споразум Украјине и Русије да се деблокира извоз из кључних црноморских лука, а делом због сезонски веће понуде из текуће жетве на северној хемисфери.
Светске цене крупних жита су прошлог месеца смањене за 11,2 одсто, при чему су цене кукуруза ниже за 10,7 одсто, због руско-украјинског споразума и повећане сезонске понуде из Аргентине и Бразиле. Цене пиринча су такође забележиле пад први пут у 2022.
Силазну путању су имале и цене шећера, које су ослабиле за 3,8 одсто у односу на јун због забринутости везаних за изгледе потражње услед очекиваног даљег глобалног економског успоравања, слабљења бразилског реала, нижих цена етанола и веће бразилске производње шећера него што се раније предвиђало. Наговештаји већег извоза као и повољни изгледи производње у Индији такође су допринели паду светских котација шећера, док је оштрији пад цена спречило врело и суво време у Европској унији које је изазвало забринутост за род шећерне репе.
Млеко и млечни производи су у јулу појефтинили на глобалном тржишту за 2,5 одсто у односу на јун, због слабе трговинске активности, али су још увек за 25,4 процента скупљи него у јулу прошле године. Цене млека у праху и путера су пале, док су цене сира остале стабилне, подстакнуте потражњом у европским туристичким дестинацијама.
Када је о месу реч, и његове цене су благо снижене на месечном нивоу, за 0,5 одсто у односу на јун, пошто је ослабила увозна тражња за говеђим, овчијим и свињским месом. Насупрот томе, котације живинског меса достигле су у јулу највиши ниво у историји, подстакнуте јаком глобалном потражњом за увозом и смањеном понудом због избијања птичјег грипа на северној хемисфери, наводи се у извештају ФАО, преноси Танјуг.
Жито - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
РУСИЈА
Руски министар: Могуће смањење извоза жита
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала