- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Јапанска Влада позвала компаније да пристану на учешће у пројекту „Сахалин 2“

© Sputnik / Alexei DruzhininПредседник Русије Владимир Путин испред танкера-ледоломца "Сахалин" током посете бродоградилишту "Звезда" на руском Далеком истоку.
Председник Русије Владимир Путин испред танкера-ледоломца Сахалин током посете бродоградилишту Звезда на руском Далеком истоку. - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
Пратите нас
Јапанска Влада тражи од компанија „Мицуи“ и „Мицубиши“ да пристану на учешће у нафтно-гасном пројекту „Сахалин 2“, изјавио је на конференцији за штампу у Токију министар економије, трговине и индустрије Коити Хагиуда.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„'Сахалин 2' је важан пројекат кад је у питању стабилно снабдевање Јапана енергијом и гасом. Састао сам се са директором 'Мицуи енд Ко' и затражио да позитивно размотри учешће у новом оператору пројекта – руској компанији“, објаснио је он.

Хагиуда је претходно изјавио да су jапанске власти обавестиле Вашингтон да ће сачувати свој удео у пројекту „Сахалин 2“.

„Сахалин 2“

Председник Русије Владимир Путин потписао је указ о специјалним економским мерама у сектору горива и енергетике у вези са непријатељским поступцима страних држава. У указу је прописана промена оператора великог нафтно-гасног пројекта „Сахалин 2“. На ново правно лице ће прећи права и обавезе досадашњег оператора, компаније „Сахалин енерџи“.
Имовина „Сахалин енерџија“ биће пренета у власништво Русије, односно биће предата на коришћење новом оператору.
У „Сахалин енерџију“ руском „Гаспрому“ припада 50 +1 одсто акција, енглеско-холандској компанији „Шел“ 27,5 а двема јапанским компанијама „Мицуи“ и „Мицубиши“ 12,5 , односно 10 одсто. „Гаспром“ задржава свој удео, док су остали акционери дужни да у року од месец дана обавесте владу Русије о сагласности да прихвате удео код новог оператора пропорционалан постојећем. Сви запослени у „Сахалин енерџију“ биће пребачени у нову компанију.
Енглеско-холандска компанија „Шел“ је 28. фебруара саопштила да излази из пројекта „Сахалин-2“, док је 2. марта америчка компанија „Ексон мобил“ саопштила да напушта пројекат „Сахалин-1“. Јапан је тада саопштио да остаје у нафтно-гасним пројектима с Русијом.
У оквиру пројекта „Сахалин-2“ гас се црпи са три платформе на мору а капацитет је 9,6 милиона тона годишње.
Нафтна платформа - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2022
СВЕТ
Јапан остаје у нафтно-гасним пројектима с Русијом
Јапанска застава излазећег сунца - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
РУСИЈА
Јапан проширио антируске санкције, тражи објашњење за „Сахалин 2“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала