- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Антируски ботови и хакери у акцији: Американци направили „ИТ војску“ Украјине

CC0 / / Сајбер-напад – илустрација
Сајбер-напад – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
Пратите нас
САД су фактички признале да су створиле „ИТ војску Украјине“ да се бори против Русије. Како кажу за Спутњик руски експерти, ту „војску“ чине професионални хакери и млади ботови, а задатак им је да шире дезинформације у покушају да поткопају углед руске државе, као и да по наредби Американаца нападају различиту руску инфраструктуру.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

САД и њихови савезници активно примењују ИТ технологију у офанзивне сврхе, упозорио је ове недеље заменик руског министра иностраних послова за питања борбе против тероризма Олег Сиромотолов. Према његовим речима, Запад је одавно савладао примену ИТ технологије у војне сврхе, а признају и да су направили „ИТ армију Украјине“ ради напада на руску инфраструктуру.

„Армија“ од ботова и хакера

Како објашњава за Спутњик посланик Државне думе Русије Андреј Свинцов, „ИТ армија Украјине“ се састоји од две врсте стручњака. „Постоје професионални ИТ стручњаци, такозвани хакери. Они имају добро искуство у писању софтверских програма, као и у хаковању. Обавештајне службе у Сједњиним Државама и Уједињеном Краљевству користе такве стручњаке за разне врсте сајбер напада на различиту инфраструктуру: од органа власти до сајтова банака“, каже Свинцов.
У другу категорију „ИТ армије Украјине“, према речима Свинцова, спада велики број младих, као и људи средњих година, такозваних ботова. „То су људи који састављају или дистрибуирају разне злонамерне садржаје – лажне вести. Пошто је њих на хиљаде, обичан човек приликом читања садржаја може да стекне утисак да се десио неки догађај, а то заправо није истина. Ово у великој мери утиче на психолошко стање грађана било које земље, јер оваквим сајбер нападима није изложена само Русија, него и друге државе“, констатује саговорник.
Свинцов каже да се припадници ове „ИТ војске“ налазе у различитим земљама света.
„Према нашим подацима, око пет милиона грађана Украјине је отпутовало из земље. Највише их има у Европи, док је мањи део њих у Сједињеним Америчким Државама и Канади. Они који су остали у украјинској држави развијају пројектне задатке за дискредитацију Русије. Све се то ради под диригентском палицом Американаца“, наводи стручњак, додајући да ове сајбер криминалце финансирају САД, као и Велика Британија.

Слаб успех

Према његовим речима, ова „ИТ војска“ није постигла много успеха. „С времена на време, постоје потешкоће у приступу одређеним сајтовима у Русији. Понекад се деси да сајт неке државне службе не ради неколико сати. То нашој земљи не наноси много штете. До сада никада није дошло до кварова у комуникационим центрима нити је било које предузеће престало са радом“, констатује посланик, додајући да сајбер безбедност у Русији функционише на високом нивоу.
Слично мишљење дели и директор специјалних пројеката компаније „Ангара секјурити“ Александар Дворјански. Према његовим речима, Русија има квалификоване стручњаке, као и техничке могућности за откривање и спречавање сајбер напада.
„На законодавном нивоу уведени су строги захтеви и стандарди за осигурање информационе безбедности за све државне и комерцијалне компаније. Ово омогућава да се пружи максимални ниво заштите од свих савремених сајбер претњи“, наглашава стручњак.
Сиромотолов је саопштио да је руска страна предложила Сједињеним Државама да користе специјализоване канале за решавање несугласица у сајбер сфери и да Москва, за разлику од противника, одговара на захтеве. Дипломата је истакао да западне земље кад оптужују Русију за сајбер нападе не нуде никакве доказе. Како је изјавио, функционери западних држава морају неког да окриве. „Најједноставније и најразумљивије за домаће кориснике у Северној Америци и Европи је тврдити да је за све невоље у информационом простору одговорна Русија“, рекао је он, демантујући категорички све оптужбе на рачун Москве.
Андреј Крутских, директор Департмана за међународну информациону безбедност МИП Русије, изјавио је у јуну да хакерске групе из Украјине, као и САД и Грузије врше сајбер нападе на руске државне органе и базе података. Он је навео да у противправним операцијама учествују 22 хакерске групе, од којих су најактивнија „ИТ-Војска Украјине“, америчка „Гоуст клан“, грузијска ГНГ, пољска „Сквад 303“.
Подсетимо, према наводима кинеске агенције Синхуа, од краја фебруара учестали су хакерски напади на интернет ресурсе у Русији. Позивајући се на Кинески државни центар за реаговање на ванредне ситуације на интернету, агенција наводи да су покушаји хаковања регистровани од краја фебруара, а да је већина предузета из САД. Претходно је руско Министарство за дигитални развој саопштило да се суочава са сајбер нападима. Сличне инциденте на својим онлајн-ресурсима пријавили су и Министарство спољних послова, руске амбасаде, Јавна комора, партија Јединствена Русија, велике медијске куће и многи други.
ФБИ брошуре о сајбер криминалу - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
СВЕТ
Како је Кина по оцени ФБИ и МИ5 постала непријатељ број један?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала