- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ердоган открио о чему је све причао са Путином

© POOL / Уђи у базу фотографија„Односи Русије и Турске се позитивно развијају“: Почео састанак Путина и Ердогана у Сочију
„Односи Русије и Турске се позитивно развијају“: Почео састанак Путина и Ердогана у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
Пратите нас
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да председник Русије Владимир Путин има праведан приступ када је реч о могућој турској војној операцији у Сирији и да подржава Турску у борби против тероризма.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

На повратку из Сочија, где је јуче разговарао са руским председником, он је новинарима у авиону, на питање у вези са војном операцијом рекао:

„Путин се придржава праведног приступа према Турској по овом питању. Он посебно истиче да ће увек бити уз нас у борби против тероризма. Он има овакав приступ: ‘Било би ефикасније ако бисте дали предност решавању тих питања заједно са режимом’. Ми кажемо да наша обавештајна служба већ сарађује са сиријском обавештајном службом, али да су наши напори усмерени на то да постигнемо резултат.“

О нуклеарној електрани "Акују"

Ердоган је навео и да ће наредне недеље посетити место изградње нуклеарне електране "Акују" и лично се уверити како теку радови, а потом ће известити Путина.
„Наравно, није било могуће заобићи ту тему. Нуклеарна електрана Акују има посебан значај у енергетској стратегији наше земље. Остаје и даље наш циљ да током 2023. пустимо у рад први реактор. Још једном смо размотрили та питања са руском страном … “, рекао је Ердоган.

"Мапа пута" будуће економске сарадње

Ердоган је рекао и да су Турска и Русија потписале својеврсну „мапу пута“ о економској сарадњи с намером да се обим робне размене подигне на 100 милијарди долара.
„Током нашег билатералног сусрета разменили смо ставове о даљем развоју наше трговинско-економске сарадње. Раније смо изјављивали да је наш циљ на том плану – 100 милијарди долара. С тим у вези ми желимо да развијамо сарадњу у областима као што су енергетика, трговина, туризма и пољопривреда. Одлучни смо да осигурамо балансиранији обим билатералне трговине. Меморандум о разумевању, својеврсну ‘мапа пута’наших трговинско-економских односа потписали су у Сочију наш министар трговине и потпредседник руске владе Александар Новак“, рекао је Ердоган.

О коришћењу картице "Мир"

Турски лидер је саопштио да је са Путином разговарао и о коришћењу руске картице „Мир“ у Турској.
„Са Путином смо се договорили о рубљи. Пошто ћемо обављати плаћања у рубљама то ће, наравно, донети новац Русији и Турској. Ту је и руска картица 'Мир'. Тренутно наших пет банака ради на томе. Ту такође има озбиљних помака. То је, наравно, веома погодан процес за туристе који долазе из Русије. Помоћу њих могу да обављају куповину и плаћају боравак у хотелу. Наравно, то је веома, веома поједностављен систем и за њих и за нас. Током ове посете такође су одржани састанци председника Централне банке Русије и наше Централне банке“, рекао је Ердоган.

Ердоган предложио Путину да се састане са Зеленским

Ердоган је такође саопштио да је предложио председнику Русије да организује његов састанак са украјинским лидером Владимиром Зеленским.
„Упркос свим потешкоћама на терену, ја чврсто верујем у то да ће украјинска криза бити решена за преговарачким столом. Још једном сам напоменуо председнику Путину да можемо да организујемо његов састанак са Зеленским. Наставићемо да развијамо наш дијалог са нашим црноморским суседом, Русијом, у свим областима како би дали свој допринос регионалном и глобалном миру. Молим се да наши састанци у Сочију буду корисни за наш регион, посебно за Турску и Русију“, рекао је Ердоган.
Шта су се договорили Путин и Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
РУСИЈА
Завршен састанак Путина и Ердогана: Постигнут договор који ће подићи односе на нови ниво
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала