- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Како украјинска војска користи забрањене мине против цивилног становништва Донбаса /фото/

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаДеминер у Доњецку
Деминер у Доњецку - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
Пратите нас
Оружане снаге Украјине гранатирају Доњецк забрањеним минама „Латица“ (ПФМ-1). Ова муниција је, како кажу за Спутњик руски експерти, изузетно опасна по живот цивилног становништва Донбаса, посебно деце. Ако старији људи нагазе на ову мину приликом њене експлозије могу задобити тешке телесне повреде, док мало дете може чак и да погине на лицу места.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Градоначелник Доњецка Алексеј Кулемзин саопштио је на свом Телеграм каналу да украјинске трупе гранатирају град забрањеним минама „Латица“ (ПФМ-1). Према његовим речима, националисти су циљали густо насељена подручја. За сада су мине пронађане на више локација у граду и околини.

Мине личе на играчку

Како каже за Спутњик руски војни експерт Виктор Баранец, ПМФ-1 се у Доњецку налазе на местима на којима је велика концентрација људи.
„Ова муниција је разбацана по трговима, у близини школа, вртића и продавница. Забрањене мине озбиљно ремете одвијање нормалног живота цивила. Посебно су опасне по малу децу. Оне имају изглед атрактивне играчке. Могу бити како зелене и сиве, тако и црне боје. Највећа опасност је што их није могуће тако лако пронаћи“, објашњава стручњак.
Према његовим речима, оне су изузетно малих димензија. „Латица“ је направљена у облику лептира. Њена дужина је од 12-13 центиметара, а ширина 6-7 центиметара. Свако њено крило је напуњено експлозивом. Ово је мала муниција која се тешко може видети у густој трави“, каже саговорник, додајући да уколико старији човек нагази на мину, он остаје инвалид за цео живот – без једне или обе ноге, док дете може погинути на лицу места.

Кијев се свети цивилном становништву

Дмитриј Литовкин, руски војни експерт, каже да су ПМФ-1 забрањене Међународном конвенцијом, али да то не ремети Кијев у гранатирању Доњецка.
„Украјина је друга земља која је након распада Совјетског Савеза, од СССР-а, добила највећи арсенал наоружања, као и војне опреме. Огромну количину неискоришћене муниције која је остала из совјетских времена, Кијев данас користи против цивилног становништва“, објашњава стручњак.
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПротивтенсковске мине украјинске војске снимљене током разминирања Доњецка
Противтенсковске мине украјинске војске снимљене током разминирања Доњецка - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Противтенсковске мине украјинске војске снимљене током разминирања Доњецка
Према његовим речима, користећи забрањене мине, Украјина води терористички рат против цивила.
„Ово је отворена терористичка активност. Њихов циљ је да униште сопствено становништво. Уколико би имали хемијско или нуклеарно оружје, без размишљања би и њега употребили. Кијев се тренутно бори против сопственог становништва које одбија да буде део Украјине“, објашњава стручњак, додајући да овим потезом кијевски режим показује своје „психичко стање“.
Исто мишљење дели и Баранец. Према његовим речима, Кијев се свети цивилима. „Они се свете због тога што народ не жели да живи са овом бандеровском злочиначком влашћу, као и што више никада неће моћи да владају бившим територијама Украјине“, истиче саговорник.

Русија не седи скрштених руку

Баранец наглашава да Русија не седи скрштених руку. Према његовим речима, у овој земљи постоји Међународни центар за уклањање мина.
„Овде су окупљене најбоље снаге – официри и војници који проучавају сву муницију која постоји у свету. Они увелико помажу у Донбасу, ризикујући живот“, објашњава стручњак, додајући да су по налогу руског Министарства одбране у Доњецк увелико послати роботи „Уран-9“ и „Уран-6“ који раде на уклањању мина.
Градоначелник Доњецка Кулемзин је позвао становнике града да буду максимално опрезни и не напуштају своје домове ноћу, као и да не ходају по трави и лишћу. Фотографије и видео кадрове које је објавио градоначелник, показују да је велики број „Латица“ насумично разбацан по централним деловима града, као и да се ова муниција веома тешко може видети у мраку.
Треба напоменути да је Совјетски Савез развијао и користио ПМФ- 1 искључиво у сврху онеспособљавања и деморалисања непријатељских пешадијских трупа. Међутим, Кијев тренутно крши Отавску конвенцију о забрани противпешадијских мина из 1997.године којој је Украјина приступила у јануару 2006.године.
Оружане снаге Украјине гранатирале су Истражни затвор у Јеленовки - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
РУСИЈА
МО Русије: Зеленски и Бајден одговорни за масовну смрт цивила у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала