- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пекинг: Нећемо дозволити Америци да врати свет у стање у којем ће владати закони џунгле

© AP Photo / Ng Han GuanЗастава Кине
Застава Кине - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
Пратите нас
Кина неће дозволити Америци да свет врати у стање у којем ће владати закони џунгле, а не међународно право и норме међународних односа, изјавио је шеф кинеске дипломатије Ванг Ји.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Ми ћемо одлучно штитити државни суверенитет и територијалну целовитост Кине, обуздавати покушаје Америке да користи Тајван за контролу над Кином и распршићемо илузије Тајвана да могу да се ослоне на САД у тежњама ка независности. У исто време ми поштујемо међународно право и основне норме међународних односа, а посебно најважније међународно право о немешању у унутрашња питања друге земље како је предвиђено Повељом УН“, рекао је Ванг на конференцији за медије на маргинама састанка АСЕАН у Пном Пену.

Кинески министар је додао да уколико принцип о немешању у унутрашња питања буде игнорисан и одбачен свет ће се вратити законима џунгле, а САД ће се још безобзирније односити према другим државама.
„Тако нешто не можемо да дозволимо и све земље треба да се уједине како се тако нешто не би допустило и спречило да цивилизација назадује“, рекао је Ванг.

Одговор Кине на посету Пелоси Тајвану – оправдан

Ванг је рекао и да је одговор Пекинга на посету председника Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану законит и оправдан, а војне вежбе у близини острва транспарентне и професионалне.
Коментаришући наводе да Америка јача војно присуство у региону, шеф кинеске дипломатије каже:
„Уобичајени метод Америке је да се прво направе проблеми, а онда да се они користе за сопствене циљеве, али тако са Кином неће моћи. Желимо да озбиљно упозоримо САД да не делују непромишљено и да не продубљују кризу.“
Министар је нагласио да посета Пелоси Тајвану представља озбиљно нарушавање суверенитета Кине, мешање у унутрашња питања и кршење обавеза које је Америка преузела на себе.
Кина, наравно, мора да да одлучан одговор, рекао је Ванг.
Наша позиција је праведна, законита и основана, наше мере одлучне, снажне и на месту, наше војне вежбе су транспарентне и професионалне, у складу са домаћим законодавством, међународним правом и праксом и њихов циљ је - упозорити виновнике и казнити снаге које се залажу за независност Тајвана“, закључио је Ванг.
Војни авион изнад Тајванског мореуза - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
СВЕТ
Узаврело у Азији: Кина упозорава САД, Тајван подигао борбене авионе због кинеских летелица
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала