- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Утврђен узрок несреће аутобуса у Хрватској у којој је погинуло 12 људи /видео, фото/

© AP PhotoСаобраћајна несрећа у Хрватској
Саобраћајна несрећа у Хрватској - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
Пратите нас
Увиђајем несреће пољског аутобуса у којој је данас на ауто-путу код хрватске Брезнице живот изгубило 12 особа, утврђено је да је возач изгубио контролу над воланом, а у циљу утврђивања узрока несреће наложена је обдукција страдалих и вештачење алкохолисаности возача.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према досад прикупљеним подацима, до несреће је дошло када возач аутобуса регистрованог у Пољској изгубио контролу над воланом возила које је скренуло у десну страну, пробило заштитну ограду и слетело са ауто-пута.
Погинуло је 12 особа из аутобуса, међу којима је и возач аутобуса, а сви су били држављани Пољске, пренела је Хина.
У пољском аутобусу биле су 44 особе – 42 путника и два возача.
На лечењу су тренутно 32 особе, саопштио је хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић.
Министар здравља Хрватске Вили Берош рекао је приликом обиласка повређених у болници у Вараждину да је 19 особа теже, а 13 лакше повређено.
Пољски премијер Матеуш Моравјецки изјавио је да се ради о ходочасницима који су ишли у Међугорје.
Хрватски премијер Андреј Пленковић и министар спољних послова Гордан Грлић Радман изразили су саучешће својим пољским колегама.
Пољски медији пренели су да су међу погинулима три свештеника и шест часних сестара.
У међувремену, огласио се власник аутобуса који је редакцији пољског портала онет.пл потврдио да аутобус припада компанији Мегапол, а њихово седиште је у Плонску.
Директор Мегапола тврди да је аутобус био технички исправан.

Хрватски министар: У пољском аутобусу било 44 особа,12 настрадало

Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић изјавио је на конференцији за новинаре испред болнице у Вараждину да је аутобус одвезен на безбедни простор за паркирање, а ствари путника остављене у просторије Полицијске вараждинске управе и да ће бити издаване према захтевима, пренела је Хина.
Он је додао да су се уз хрватске хитне службе, које су у изузетно кратком времену изашле на терен, у помоћ и разговор са унесрећенима укључили и пољски полицијски службеници који су од раније у Хрватској у оквиру програма који МУП спроводи свако лето „Хрватска сигурна туристичка дестинација“.
„Они су овде како би олакшали комуникацију са преживелима, како би били на услузи и амбасади Републике Пољске, дакле у прикупљању свих обавештења која су нужна и које се настоје утврдити“, истакао је он.
Успостављена је и стална комуникација између вараждинске полиције, МУП-а, Министарства спољних послова и пољске амбасаде, као и психолошка помоћ коју у Вараждину организује Црвени крст Вараждинске жупаније.
„Она је намењена пре свега жртвама, међутим, она је по потреби на располагању и свим припадницима хитних служби који су први изашли на место несреће, што је само по себи, с обзиром на величину трагедије, нешто што је шокантно за сваку особу колико год она била истренирана као полицајац, ватрогасац или припадник хитне медицинске помоћи или цивилне заштите“, рекао је Божиновић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала