- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова поручила Украјини: Немате право на страну имовину СССР-а

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
Пратите нас
Право Русије на страну имовину СССР-а је неоспорно, а покушаји да се то ревидира немају правну основу, наводи се у саопштењу портпаролке Министарства спољних послова Русије Марије Захарове.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према њеним речима, изјава украјинског амбасадора у Великој Британији Вадима Пристајка о захтеву Украјине да Русија „врати трећину стране имовине бившег СССР-а“ је популистичка и нема никаквог основа.

„Сматрамо да је ово питање коначно решено и да резултати пререгистрације совјетске непокретности у иностранству која је припала Русији не подлежу ревизији“, нагласила је Захарова.

Она је подсетила да је Русија, као држава наследница СССР-а (тај статус је признала међународна заједница, као и Међународни суд УН) преузела на себе обавезе отплате спољног дуга СССР-а.
„Ослањајући се на тај статус, Русија остварује права власништва над страном имовином СССР-а. Чудно је што се украјинске дипломате, покушавајући да претендују на некаква имовинска права, не сећају дуга СССР-а који је вратила Русија, не тражећи помоћ од Украјине и других совјетских република“, оценила је она.
Раније је украјински амбасадор у Великој Британији Вадим Пристајко затражио од Русије да врати најмање трећину имовине бившег СССР-а у иностранству, која је сада у власништву Москве јер је преузела дугове Совјетског Савеза. Након тога је председник руске Државне думе Вјачеслав Володин предложио Украјини да преузме на себе трећину дуга СССР. Он је подсетио да је дуг СССР 1994. године износио 110 милијарди долара и да је Русија преузела на себе исплату целог износа.
Руска Федерација се 1993. године обавезала да ће исплатити све дугове бившег Совјетског Савеза с тим да јој бивше совјетске републике предају страну имовину која је остала из СССР-а. Међутим, како је у децембру 2021. изјавио председник Русије Владимир Путин, Москва је отплатила све своје дугове, а Кијев још увек није испунио своју обавезу да пренесе своју инострану имовину Руској Федерацији.
Лондон - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
РУСИЈА
Кијев тражи од Москве да врати трећину имовине бившег СССР-а
Поглед на Кијев, Украјина - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
РУСИЈА
Украјина ће морати да плати Москви око 40 милијарди долара ако жели трећину имовине СССР
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала