Тајне подземља: „Путеви смрти“ једне од најзагонетнијих пећина Русије /видео/

© Depositphotos.com / SergiosПећина
Пећина - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2022
Пратите нас
У Подмосковљу се налазе пећине - каменоломи који чувају тајне мистериозног скелета, духа-заштитника и подземних дискотека. Оне су омиљене код оних који воле екстремна уживања.

У децембру прошле године у овим пећинама нестала је туристичка група деце и двоје одраслих. Локалне власти су пронашле нестале и одмах су затворили главни улаз. Међутим, питање је до кад ће бити тако?

Легенде о Сјановским пећинама одавно круже, а неке од њих су као из хорор филмова. Митови и даље привлаче хиљаде туриста и љубитеља авантура.

Дочек Нове године испод земље

У овим пећинама се се организовале журке, шетње и дочек Нове године. Према речима директора Центра подземних истраживања „ОСТРОБ“ Михаила Савкина, пре око десет година могло је доћи до велике трагедије. Посетиоци нису поштовали правила и донели су гас - умало се нису угушили. Хитно су били евакуисани.

„Драго ми је што су пећине затворене, у стању у каквом се налазе, оне су опасне“, каже Савкин за Спутњик.

Међутим, Данил Давидов, спелеолог и водич, ипак мисли да оне треба да буду део туристичке понуде града. Он подсећа да постоје сличне локације у иностранству на којима се организују екскурзије, као што су катакомбе у Паризу

Пећине од белог камена

Сјани је група пећина која се налази у Подмосковљу, у рејону Домодједова, на обали реке Пахре. До сада је истражено око 19 километара ходника.

„Сјани је некада био каменолом, из кога се вадио бели камен. Москва је грађена од овог камена. Каменоломи су се налазили на обали реке, како би транспорт камена био лакши“, прича геолог и спелеолог, ко-председавајући Руског географског друштва Алексеј Шепелин.

Шездесетих година прошлог века спелеолошке експедиције су често одлазиле у истраживања овог предела. Када је 1974. године нестало дете, затворен је улаз, али су љубитељи пећина после 14 година расчистили улаз.

Сјани су биле популарне и код туриста. Сваке недеље их је посећивало неколико стотина људи. Формално екскурзије нису дозвољене, маршрута нигде није регистрована нити усаглашена са локалним властима. У пећинама нема никаквих мера безбедности.

Иако се каменоломима прилично лако креће, јер у њима нема понорница, бунара или јама као у рудницима, али постоји велика опасност од обрушавања.

Испод земље не раде мобилни телефони, тако да је једина нада за помоћ списак посетилаца који се налази на главном улазу. У њему сви бележе у које време су ушли и када планирају да изађу. У случају да до наведеног времена није потписан, следећи посетилац који то види има обавезу да позове спасиоце.
Пећина - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2020
Научници тврде: Изгледа да су пећински људи осликавали зидове под дејством дрога /фото/

Путеви смрти

За љубитеље екстремних ситуација у Сјанама постоје шахтови, јако уски пролази који се могу прећи само пузећи. Према речима очевидаца немогуће је заглавити се, али због уских пролаза може настати паника.  

Овај део се не може упоредити са „путевима смрти“ у удаљеним крајевима ових система. Без обзира на то назив „путеви смрти“ су добили, јер их није лако наћи, а ако се изгубите потребно је много времена и труда да се пронађе излаз.

Скоро свака пећина у Русији има своју легенду о Белом спелеологу, па тако и Сјани. Он помаже онима који се са поштовањем односе према пећини, а пијанице и хулигане води у круг.

Лобања у мрклом мраку

Како би од себе отерали невоље, неки посетиоци изводе ритуал жртвовања Аристарху, локалном духу-заштитнику. Није познато право име покојника. Кости нико није закопао, оне су, наводно, однете као „сувенири“. Од Аристарха је остала само лобања на постољу на „централном“ путу и ​​поклони туриста. Уместо тела, „чувар пећине“ има заштитно одело напуњено земљом.

Пећина - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2020
Војни експеримент или паранормална појава: Пећина у којој се телефони гасе, а вода капље наопако

У једној од пећина се налази храм, чији су зидови прекривени молитвама и иконама, посетиоци у њему пале свеће. Копачи кажу да је пећина освештана.

У пећинама Сјана нема никакве мистике, наводи саговорник Спутњика, експерт одељења за подземна истраживања Генадиј Виноградов.

„Јасно је, да људи када се нађу у мрклом мраку почињу да фантазирају. Вода капље, чује се ехо и као неки гласови. Поред тога многи тамо улазе већ припити“, додаје Виноградов.

Он тврди да не постоје докази о нестанку или смрти неког човека, а епитети које добијају пећине настају јер су опасне. Затварањем пећина ће помоћи да се ослободимо једног проблема, а то су необучени водичи и неискусни туристи.

Карте Сјана су одавно застареле, нико их дуго није обновио, а информације које посетиоци скупљају нису тачне, јер је део пролаза срушен. Улазак у напуштен каменолом је могућ искључиво уз пратњу искусних водича.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала