- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Три сценарија за разрјешење политичке кризе у Црној Гори

© Tanjug / MARIJA PETROVICСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2022
Пратите нас
После иницијативе више партија предвођених ДПС-ом за изгласавање неповјерења влади Дритана Базовића постоје три сценарија за разрјешење тренутно сложене политичке ситуације у Црној Гори, оцјењује за Спутњик професор Саво Марковић.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Први је, по мишљењу Марковића, да се на сједници Скупштине Црне Горе изгласа неповјерење влади Дритана Абазовића на основу иницијативе ДПС, СД, СДО, ЛП и ДУА.

Три сценарија, први најмање вјероватан

„То је по мени најмање вјероватан сценарио, који има најмање шанси, јер им недостаје подршка још пет посланика. Друга је варијанта да се обнови скупштинска већина од 30. августа 2020. године и да ова влада настави са радом још двије године”, сматра професор.
Трећи сценарио је, како истиче, да се ресетује већина од августа 2020. године и да се формира нека техничка влада која би припремила локалне а можда предсједничке изборе.
Наш саговорник констатује да је политичка ситуација у Црној Гори заиста компликована, јер нијесу још увијек изабрани судије Уставног суда, није изабран састав Судског савјета, а доста партија има и примједбе на начин на који је сазвана сједница Скупштине на којој би то требало да се обави.
„Због свега тога мислим да је други сценарио, дакле, да влада Дритана Абазовића настави да ради још двије године, најбољи, како би се превазишла политичка криза у Црној Гори“, сматра Марковић.

Темељни уговор рутинска ствар

„Најгора је опција влада коју подржава ДПС или у којој учествује. По мени тешко да се и теоријски може формирати влада која неће бити боља од свих ДПС влада последњих тридесет година”, закључује Марковић.
Што се тиче потписивања Темељног уговора између СПЦ и Владе Црне Горе, након ког је и ДПС са групом партија покренуо иницијативу за изгласавање неповјерења Абазовићевој влади, Марковић истиче да је то рутинска ствар и да не разумије зашто је изазвала толику буру у јавности.
Сједница Скупштине Црне Горе на којој ће се гласати о повјерењу актуелној влади заказана је за 19. август.
Црногорски премијер Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
РЕГИОН
Ресет или нови избори: Да ли би рушење владе Дритана Абазовића дало нову шансу Ђукановићу
Дритан Абазовић и Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
РЕГИОН
Може ли Ђукановић да сруши Абазовићеву владу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала