- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Берлин спречава покретање гасовода „Северни ток 2“

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода
Изградња гасовода - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
Пратите нас
Немачка влада спречава покретање гасовода „Северни ток 2“ у циљу решавања тешке ситуације у вези са несташицом гаса у земљи, рекао је на конференцији за новинаре у Берлину портпарол немачке владе Штефан Хебештрајт.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Кажем вам да је истина да влада Немачке спречава покретање. Јасно је да нас чекају веома тешки месеци и да је за све нас изазов што се гас мање испоручује из Русије у Немачку“, признао је он.
Истовремено је Хебештрајт изјавио да је немачка влада предузела различите мере како би избегла тешку ситуацију, између осталог и у изградњи терминала за пријем течног природног гаса.

„Такође је јасно и да ми подржавамо Украјину и подржаваћемо санкције о којима се договорила Европска унија и међународна заједница. Осим тога, јасно је да пуштање у рад ‘Северног тока 2’ није дозвољено и неће бити дозвољено“, појаснио је он.

Према речима Хебештрајта, гасовод се неће користити у контексту проналажења решења за излазак из ове ситуације.
У Немачкој су се у корист пуштања у рад гасовода „Северни ток 2“ изјаснили представници партије „Алтернатива за Немачку“ и партија левице, као и низ других политичара. Осим тога, тог става је и бивши немачки канцелар Герхард Шредер који је био на тој функцији 1998-2005. године. Према његовим речима, у случају да се гасовод не користи, Немачка ће се суочити са невероватним последицама.
„Северни ток“ је главна маршрута за испоруке гаса „Гаспрома“ Европи и обновио је рад 21. јула после десетодневног техничког сервиса, а испорука је настављена у обиму од 40 одсто од укупног капацитета гасовода.
„Гаспром“ је ограничење испорука објаснио проблемима у испоручивању гасне турбине која је била на ремонту у Канади. До застоја у испоруци је дошло због санкција које је Канада увела против Русије, али је проблем, на инсистирање Берлина, правно решен и турбина је сада у Немачкој. Немачки канцелар Олаф Шолц је раније изјавио да је Немачка спремна да пошаље турбину за гасовод „Северни ток“, а да Русија са своје стране мора да поднесе документе и да је затражи.
 Застава са логом компаније Норд стрим 2 која води изградњу гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
РУСИЈА
Шредер: „Северни ток 2“ најједноставније решење за Немачку; Противници ће морати да сносе последице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала