- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Русији и Турској није циљ да сруше долар

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЦрвени трг у Москви
Црвени трг у Москви - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
Пратите нас
Споразуми Русије и Турске о делимичном преласку у међусобним обрачунима на националне валуте немају за циљ да сруше америчку валуту, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Повећање удела у трансакцијама у националним валутама са разним земљама нема за циљ да нешто руши, па ни долар. Долар више није поуздана валута и те страхове сада дели велики број земаља“, рекао је он.

Портпарол Кремља је на овај начин коментарисао претпоставку експерата да споразуми Русије и Турске о већем броју трансакција у националним валутама, између осталог и трансакције за гас, могу да сруше долар.

„Нажалост, земља која штампа долар је својим поступцима пољуљала поверење у ту валуту, па зато многе земље траже могућности да смање удео долара у свом трговинском промету и повећају удео у националним валутама. Тај процес се одвија и у нашим односима са Турском“, изјавио је Песков.

Он је подсетио да је постигнут важна договор за испоручивање дела гаса у рубљама.
„То је веома важан корак и ми се надамо да ће и надаље удео у националним валутама расти“, напоменуо је он.
Песков је појаснио и како Запад може да одговори и да наметне секундарне санкције Турској, због недавног споразума између лидера Русије и Турске о плаћању у рубљама за део испорученог руског гаса.
Он је истакао да то не може да буде повод за секундарне санкције и закључио да се може претпоставити да ће САД и земље Европске уније, међу којима и Брисел, наставити своју политику апсолутно невиђеног притиска на све земље које не желе да их следе.
Руске рубље и амерички долари - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
РУСИЈА
Лавров: Свака земља ШОС-а ће самостално одлучивати о дедоларизацији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала