- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјинска војска доводи у опасност целу Европу гранатирањем Запорошке нуклеарне централе

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаЗапорошка атомска централа под контролом руске војске
Запорошка атомска централа под контролом руске војске - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
Пратите нас
Украјинско гранатирање Запорошке атомске централе представља реалну претњу нуклеарној безбедности не само саме републике, већ и Европе, наводи се у коментару амбасаде Русије у Вашингтону.

"Обратили смо пажњу на кампању дезинформација коју су покренули локални медији са циљем да се нашој држави припише одговорност за ситуацију са Запорошком атомском централом. Произвољно се наводи да су руски војници извели артиљеријске нападе на територију атомске централе. Право стање ствари је управо супротно", написали су руске дипломате на телеграм каналу амбасаде.

"Ово није прва провокација Кијева на опасним објектима. Гранатирање Запорошке атомске централе је било намерно. Како би се дискредитовала Русија, украјинске власти се не гнушају ни од чега, стварајући реалну претњу нуклеарној безбедности, не само Украјини, већ и Европи", наглашава се у коментару.
Према подацима међуресорног координационог центра Русије о хуманитарном реаговању на Украјину, "украјински екстремисти су 5. августа испалили артиљеријске гранате на територију указаног објекта", подсетиле су дипломате.
Том приликом оштећена су два далековода и водовод.
"Само захваљујући ефикасним и својевременим акцијама руске војске за заштиту станице, инфраструктура од виталног значаја није оштећена", истиче се у тексту.
Руске дипломате позивају УН и Међународну агенцију за атомску енергију да осуде злочиначке акције Кијева и предузму хитне мере како би се спречиле провокације на опасним објектима Украјине.
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
РУСИЈА
Руска војска: У случају хаварије на нуклеарки Запорожје – последице ће бити веће него у Чернобиљу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала